Начало / Статии / Статии - Нова Гвинея

Културен център и река на изкуството - Река Сепик

Автор

/

Отдавнашна примамка за антрополозите, естествоизпитателите и търсачите на приключения, тайнствената река Сепик вдъхва същата почит на жителите на Папуа-Нова Гвинея, както Конго на африканците и Амазонка на южноамериканците.


Днес крайречните селища са толкова уникални по своите обичаи и художествени традиции, че мнозина колекционери смятат басейна на Сепик за един от най-добрите източници в света на примитивно изкуство. За разлика от планинските племена на Папуа-Нова Гвинея, които изразяват себе си чрез рисуване върху лицето и тялото си, контактите на гордите жители на Сепик със света на духовете е чрез дърворезбата им – техните свещени къщи на духовете тамбаран, украсени с изкусно резбовани дървени стълбове и фронтони, са живи музеи на племенното им минало. Пътешествия по реката са възможни с експедиционния, деветкаютен кораб „Сепик Спирит“, пуснат на вода през 1989 г. като първия плавателен съд, превозващ пътници до голяма част от района на Среден Сепик.

Корабът Сепик Спирит

За по-приземено опознаване на областта прелестно семплият хотел „Каравари Лодж“ е разположен на обкръжената от джунглата река Каравари (приток на Сепик и единствения път, по който може да се стигне до хотела), посред Арамбак, една от най-отдалечените и незасегнати от цивилизацията части на Папуа-Нова Гвинея. Издълбаното от дънер кану е все още предпочитано транспортно средство, но покритата с балдахин моторница на хотела също плава до близките селища, където може да се запознаете от първа ръка с колизията между древна и модерна култура.

Млади гологърди жени, наскоро купени за съпруги срещу пет прасета, могат да носят цифрови часовници. Дори само любуването на птиците прави една разходка с лодка в късния следобед незабравима: корморани, какаду, птици носорози, сини рибарчета и папагали са редовно виждани по иначе спокойните водни пътища. Закусете на отворената веранда и послушайте как басейнът на Сепик оживява.


Къде: „Сепик Спирит“ тръгва всяка седмица от Karawari и Timbunke, и двата достъпни само по въздух. „Каравари Лодж“ е на 20 минути с лодка от най-близката писта за кацане; превозите се уреждат от хотела.
Най-добро време: юли-ноември.

>
20 юни 2011 г.

Тагове

екзотика

круизи

острови

река сепик

Забележителности наоколо

Избрани оферти