Начало / Статии / Статии - Индия

Мраморният дворец в Калкута - отзвуци от Париж на Азия

Автор

/

Оставете объркващия водовъртеж на уличния живот в Колката (Калкута) и прекрачете прага на прохладния Мраморен дворец за кратка разходка из ХІX в.

 

Мраморният дворец - Индия

С разточително използване на италиански мрамори раджата с дълбоки джобове Раджендра Малик Бахадур е създал своята лична скъпа и безполезна прищявка, типична за показността и суетата от периода на скъпото подражателство от раджите на висшата западна цивилизация.

Поддръжката не е силната страна на този рушащ се град, където грохнали, но величес- твени сгради са обраснали с мъх и плесени, а този просторен, някога великолепен дворец не прави изключение. Днес той е призрачна сцена (често използвана от индийски филмови екипи), която само загатва за великолепието и галавечерите от дните, когато Калкута е била столицата на раджата, вторият по големина град в Британската империя след Лондон. Потомците на първоначалните собственици живеят на горните етажи, оставяйки долните– претъпкани с инкрустирани огледала, картини и спомени – отворени за публиката.

Човек може само да си представя бижутата и ценните вещи, които са били продадени тук и там, но да погледнем какво е останало: картини на Рейнолдс и Рубенс, кристални полилеи с големината на слон, огромни барокови бални зали и билярдни, подобни на галерията „Уфици“ коридори с мраморни статуи и инкрустирани мозаечни подове и една празна тронна зала, из която се разхождат наперени пауни.

Къде: Колката (Калкута), Западна Бенгалия, Индия
Най-добро време: ноември-февруари.

>
12 ноември 2010 г.

Тагове

дворци

лукс

Забележителности наоколо

Избрани оферти