Начало / Статии / Статии - Монголия

На кон из Монголия - по стъпките на Чингис хан

Автор

/

Откакто Чингис хан е насърчил своя народ да живее с меча, а не с ралото, монголците са били пастири номади, придържащи се към своята основана на коня култура и оставили огромни пространства от сурово красивата провинция действително непокътнати в течение на векове.

Улан Батор, Монголия

За да опознаете земята и духа на този страхотно независим, но традиционно гостоприемен народ, който има своя автономна държава от 20-те години на ХХ в., качете се и вие на кон и тръгнете на поход през земя, в която действително няма никакъв знак от модерния свят. Организирани походи се отправят към една от най-добре пазените тайни на Монголия – езерото Ховсгол (Хубсугул). 136 километра дълго и 39 км в най-широката си част, то е едно от най-дълбоките и най-сладките пресноводни езера в света.

На запад от Хубсугул се простира долината Дархат, огромен басейн между скалисти планини от три страни, наподобяващ Джаксън Хоул, щата Уайоминг. И само на километри от руската граница посетете летния лагер на цаатан, или Еленовото племе, етническо малцинство, което отглежда, дои, яде и язди северни елени.

Ролята на коня в монголския живот се разкрива особено ярко по време на празника Наадам, който се провежда всеки юли. Пастири и жени от всички възрасти от цяла Монголия – мнозина на кон – идват в столицата Улан Батор за два шумни и безредни дни на общуване и необуздано съревнование във вековни надпревари по езда, стрелба с лък и борба.

Акцентът на празника са свързаните с коня събития, провеждани сред хълмистата, тревиста степ извън града. Гледката и звукът на 600 коне, препуснали стремглаво в галоп по 16-километрова отсечка е смайващо преживяване и само честването, което следва – с неговата сърдечна монголска радушност, ядене и пиене– могат да се сравнят с него.

Къде: Улан Батор, Монголия
Най-добро време: юли-септември

>
01 юли 2011 г.

Тагове

екзотика

конен туризъм

любопитно

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти