Начало / Статии / Статии - Уганда

Национален парк „Бвинди“ - в търсене на планинската горила

Автор

/

Шансът за срещи от най-близкия вид с рядката планинска горила в последния останал неин хабитат е тук, в национален парк „Бвинди“ (Bwindi).

Национален парк Бвинди - Уганда

Броят на тези мощни, но деликатни създания силно е намалял заради бракониерите, докато политическият хаос в съседна Руанда обезсмисля големите крачки, които бяха направени от покойната Даян Фоси в изследователския център „Карисоке“.

Днес половината от топящата се популация от около 600 екземпляра живее спокойно в Уганда, страна, която отново се мъчи да развива туризма. Малък, контролиран брой посетители, съпровождани от упълномощени водачи, получават разрешение да тръгнат по следите на горилите през това, което преди се наричаше „непроходимата“ джунгла.

Маршрутът през тропическата дъждовна гора е труден и вълнуващ, и макар да няма гаранция, че ще видите горилите, местните водачи са експерти в тълкуването на всяко счупено клонче и в предвиждането на всекидневните занимания на животните.

Различни семейни групи от горилите частично са привикнали към човешкото присъствие и в крайна сметка идват близо, за да видят кой им е дошъл на гости – първо могъщите сребърни гърбове, лидерите на групите, след това по-младите, следвани от майките, носещи или кърмещи своите малки. Водачите, много от които са свързани с фондацията за горилите на името на Даян Фоси, са специалисти по приматите – което добавя неоценим елемент в тези пътешествия.

Къде: Югозападна Уганда, в края на западната част на Големия африкански разлом.
Най-добро време: май-август и декември-февруари.

Виж още: 

Екскурзия до Танзания

Почивка в Занзибар

>
17 февруари 2011 г.

Тагове

алтернативен туризъм

екзотика

национални паркове

сафари

Забележителности наоколо

Избрани оферти