Начало / Статии / Статии - Уганда

Национален парк „Мърчисън Фолс“

Автор

/

Уинстън Чърчил описва Уганда като „перлата на Африка“. В една страна, вървяща към подобрение след минали политически катаклизми, понякога ще имате усещането, че цялата е ваша.Водопадите Мърчисън са несравними като едно от големите природни чудеса в света и някога са описвани като най-вълнуващото нещо, което може да ви се случи по Нил по цялото му 6720-километрово протежение.

За разлика от масивните, разпрострели се на площ от 1680 метра стръмни водопади на Замбези при водопадите Виктория, тук могъщият Нил се стеснява от близо 300 метра и избухва през една скална цепнатина, широка едва 6 м, преди да скочи от 39 метра с невероятна мощ. Гледката е хипнотизираща, независимо дали се приближавате пеша, или с лодка.

Една голяма моторна лодка спокойно се приближава до основата на водопадите, плъзгайки се през множество едри животни – понякога 100 хипопотама около един завой, а навсякъде има едни от най-големите в света крокодили, неподвижни, наблюдаващи. Има съвсем малко концесии на ХХІ (или дори на ХХ в.) тук и не се иска много, за да си представиш себе си като изследовател от ХІХ в., тръгнал да търси изворите на Нил.

Къде: Северозападна Уганда; уреден превоз от Кампала.
Най-добро време: декември-март.

>
12 януари 2011 г.

Тагове

екзотика

национални паркове

сафари

Забележителности наоколо

Избрани оферти