Начало / Статии / Статии - Китай

Неделен пазар - кръстопътища по Пътя на коприната

Автор

/

В подножието на Памир, където е малко трудно да помниш, че си все още в Китай, още по-малко в ХХ в., затънтеният град Кашгар приютява един умопрачителен неделен пазар, който е мечтата на всеки фотограф. По повечето пресмятания той е най-големият пазар в Азия (и може би в света). 100 до 150 хиляди посетители си звучи сериозно – забележителна статистика, като се има предвид, че той се провежда всяка седмица и вероятно повече от 1000 години.

Кашгар, Китай

Мюсюлманите уйгури са мнозинство сред населението на китайския автономен район с размерите на Аляска – Синдзян. Брадати уйгури и жени, забулени с кафяви покривала, идват да търгуват, да продават и да се пазарят за овце, едър рогат добитък, коне, ракли за зестра, кожени шапки, подправки, плодове, кинжали и килими върху сцена, която не е по-различна от тази, която ще да е наблюдавал Марко Поло, когато е минавал оттук през ХІІІ в., тръгнал на изток.

Макар Пътят на коприната, който някога е направил Кашгар процъфтяващ, да замира през ХV в., когато морските пътища спечелват по-голямата част от доходоносната търговия, опитайте се да обясните това на тези хора. Кашгар е току на изток от границите с Киргизстан и Таджикистан, а неговата култура има повече общи черти с централноазиатските републики, отколкото с Пекин, който е на 3200 км на изток.

Къде: в далечния запад на Китай. Повечето турове, следващи Пътя на коприната, включват участъка от Сиан до Кашмир. Полетът от Кашгар до Урумчи, столицата на провинцията, е около 2 часа; Урумчи е свързан с повечето главни китайски градове с редовни полети.

>
08 юли 2011 г.

Тагове

екзотика

любопитно

пазари

стари градове

хотели

шопинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти