Начало / Статии / Статии - Йемен

Неопитоменият Сокотра

Автор

/

 

Знаете ли кой е един от най-старите острови на планетата ни?

Островната група Сокотра в Индийския океан е необичаен феномен, който се простира на 400 км от крайбрежието на Йемен. Въпреки че не е силно затроен и не е типичен курорт, Сокотра привлича турсити от цял свят, тъй като е изключително старо земно образование и има уникална флора и фауна.

Сокотра - Йемен

Сокотра е най-големият член на архипелаг със същото име, като представлява елипса от четири острова. Според научните изследвания неговият живот започва преди повече от 250 милиона години, когато е убежище на птиции и насекоми. Днес островът е дом на девет дървета и няколко редки птици. Екип от биолози на ООН установил близо 700 ендемични вида непознати по другите земи на планетата. Само Хаваите и островите Галапапос могат да се похвалят с по-внушителни цифри.

Интересно е , че на острова няма пътни знаци, няма няма карти, а няколко проходими пътища са павирани наскоро. Така че разходката из него не е препоръчителна без гид! Преди няколко години на Сокотра се появява и летище, екстра която помага достъпа на турсисти. Преди дотам се е стигало само с кораб.

На острова се практикува основно екотуризъм, затова и там няма да видите пищни хотелски комплекси и палати. Има шепа хотели и къмпинги, а местното население живее в каменни села. То наброява около 50 000 души,повечето от които са в основния град на острова Хадибу.

Сокотра е притегателен център заради красивите плажове, отмивани от тюркоазеното море и интересната си флора и фауна. Основните туристи там са италианците, които го намират евтино и екзотично. Постепено любопитните французи и германци стават също част от туристическия поток, като откриват в острова нещо специално – тази необичайна атмосфера на спокойствие и близост с природа, недостъпна на друго място. Американците със своето съзнание на откриватели и завоеватели пък, харесват Сокотра заради усещането, че със своето присъствие оставят нещо там, провокират промяна.

Арабската страна съчетава дива пустош и разкошни плажове. Разходката с камила е очарователно прикючение за всеки пътешественик. През 2000г. планът на ООН за опазване на околната среда разделя Сокотра на зони. Повече от 2/3 от територията му са със статут на национален парк.

Вижте видео:

>
29 октомври 2010 г.

Тагове

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти