Начало / Статии / Статии - Соломонови острови

Нова Джорджия - една от най-добре опазените тайни на Тихия океан

Автор

/

Националното радио на Соломоновите острови, излъчващо предаванията си от столицата Хониара на остров Гуадалканал, неслучайно носи името „Рейдио Хепи Айлес“ (Радиостанция „Щастливите острови“). В архипелага са включени шест главни острова и множество островни групи, разположени на разстояние от 850 км, отстоящи на около 1000 км източно от Нова Гвинея.

От всички Щастливи острови групата на Нова Джорджия е най-живописната. Вулканичните им хълмове са обхванали в зелената си прегръдка плитки лагуни – истински рай за гмуркане и подводно плуване. Лагуната Ровиана е обсипана с десетки малки островчета и привлича множество туристи, които могат да се разхождат между тях с каяци или канута.

Кораловите рифове гъмжат от безброй различни видове тропически риби; срещат се градинки от черни корали, гори от горгониеви морски ветрила костенурки, скатове, гигантски миди. Уепи в лагуната Маров на юг, лагуната Ровиана край Мунда в центъра на острова и Гизо (на едноименния съседен остров) са всеизвестни гмуркачески центрове.

Пръснатите сред кокосовите палми уединени вили и бунгала предлагат подслон, а техните собственици са изключително гостоприемни и мили. Туристите пристигат тук с полет на местна авиокомпания или обикалят с лодки или канута, ако имат поне малко авантюристичен дух.

По време на Втората световна война тук са се водили тежки сражения и днес паметниците напомнят за тях. Освен заобикалящите островите коралови рифове, леководолазите могат да разгледат и останки от бойни самолети, кораби, военни танкери и десантни лодки.

Плъм Пъдинг Айлънд, намиращ се между Нова Джорджия и Коломбангара, е мястото, където Джон Ф. Кенеди бил спасен от местни хора с кану през 1943 г., когато торпедният му катер РТ-109 бил ударен и разцепен на две от японски боен кораб.

Страховитата репутация на туземните народи като ловци на глави дълго време е възпирала апетитите на колониалните държави към островите, докато накрая през 1892 г. Великобритания сложила ръка върху тях.

Християнските мисионери, пристигнали по същото време, положили усилия главно за промяна в насоките на културното развитие, а не за експлоатация на природните богатства. Поради това островите се запазили непокътнати по отношение на околната среда. И днес Соломоновите острови и Нова Джорджия в частност често са наричани „една от най-добре опазените тайни на Тихия океан“.

Кога да отидете там: В периода юли – септември количествата валежи, температурата и влажността на въздуха са по-ниски и климатът е по-поносим. Най-много вали от декември до март.

На какво да обърнете внимание: На традиционните дърворезбовани гребени, купи, маски, малки фигурки на риби и птици, както и на изразителните нгузунгузу – главите за украса на носовете на бойните канута.

Полезни съвети: Не забравяйте, че в района има малария – започнете да вземате превантивно съответните лекарства още преди да тръгнете натам. В морето пък живеят един вид конусообразни раковини, които имат смъртоносна за човека отрова.

Полезни факти за Нова Джорджия:

Координати: 8° 15' ю.ш./157° 30' и.д.
Площ: 2037 кв. км
Статут: островна група към Соломоновите острови
Население: 19 500 души
Главен град: Мунда
Официален език: английски
Парична единица: долар на Соломоновите
острови
Снимки : Chris&Steve

Повече любопитни факти за островите по света четете в илюстрирания пътеводител "Приказните острови" на издателство "Ciela".

>
19 август 2013 г.

Тагове

гмуркане

екзотика

летен туризъм

острови

приказните острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти