Начало / Статии / Статии - Гърция

Нудистите са по-щастливи от живота

Автор

/

Често можете да чуете нудисти да споделят, че се чувстват по-щастливи, когато са без дрехите си, но доскоро нямаше научни изследвания по темата. 

Скорошно проучване на Голдсмитс, Лондонски университет, установява, че хората, които по-често ходят голи сред други хора, харесват повече телата си, имат по-високо самочувствие и чувстват по-голямо удовлетворение от живота като цяло. 

В проучването са участвали 850 британци, които са попълнили подробен въпросник. Отговорите им разкрили, че колкото по-често и за повече време човек ходи гол сред други голи хора, толкова повече харесва себе си и живота си.

Любопитен акцент е, че позитивният ефект се дължи не толкова на това как участниците възприемат собственото си голо тяло, колкото на това как другите хора го възприемат.

Авторите на проучването наблягат на един от сериозните проблеми на съвременния човек – ниската оценка за собственото му тяло и всички следващи от това психологически проблеми. Резултатите могат да бъдат основа за бъдещи по-задълбочени изследвания по темата, които да установят на какво всъщност се дължи позитивният ефект.

Освен това е трудно, от получените данни, да се дефинира дали включването в нудистки дейности води до по-добро самочувствие, или обратното – по-позитивното възприемане на собственото тяло улеснява решението човек да започне да посещава нудистки плажове (каквито има навсякъде по света, например, в Санторини). 

При всички случаи се очакват нови изследвания по темата.

>
27 януари 2017 г.

Тагове

плажове

нудисти

щастие

Забележителности наоколо

Избрани оферти