Начало / Статии / Статии - Япония

Остров Хокайдо в Япония

Автор

/

Рафтинг в планински бързеи, гребане с каяк в морето, сърф, скално катерене, планинско колоездене, ски, сноуборд – всичко това се предлага на най-северния от главните японски острови, Хокайдо. През последните десетилетия той бързо се превърна в известна туристическа дестинация както за японците, така и за чуждестранните гости, които търсят авантюри по време на активната си почивка.

Главният град на острова – Сапоро, придоби световна известност с домакинството си на Зимните олимпийски игри през 1972 г. Днес скиорите са посрещани и в курортите Нисеко, Фурано и Рузуцу, а сноубордистите от цял свят, и особено от Австралия, копнеят за необикновеното качество на снежния прах там. Извън зимния сезон туристите идват да се наслаждават на красивата природа на планинския остров, покрит с гори и обсипан с езера. Голяма част от Хокайдо е включена в природни резервати, като националните паркове са седем, а други пет са с подобен статут, но се поддържат от отделни префектури. Създадени са и дванадесет природни парка.

Красивият пейзаж на острова е моделиран в продължение на милиони години от активна вулканична дейност. В момента има пет активни вулкана. Тарумае, издигащ се живописно над езерото Шикоцу в националния парк „Шикоцу-Тоя“, е изригвал десет пъти през ХХ в., като последния път – през 1982 г. Поради същите причини Хокайдо редовно е разтърсван от по-слаби или по-силни земетресения средно по веднъж на седмица. Пак на геологически причини се дължи и наличието на множество горещи минерални извори и спа курорти. Хокайдо се намира на 23 км северно от Хоншу, от който го разделя протокът Цугару. Двата острова са свързани помежду си с подземния тунел Сейкан (най-дългия и дълбок жп тунел в света), както и с ферибот и самолетни линии.

Японските туристи идват тук да си отдъхнат от горещината и влагата, която ги измъчва през лятото по родните им острови, особено по време на дъждовния сезон през юни – юли. Тук ги привлича и усещането за пространство. Например Хоншу – най-големият японски остров, е три пъти по-голям от Хокайдо, но с осемнадесет пъти по-многобройно население. Природата на Хокайдо е оставала непокътната в продължение на векове, като единствените жители тук били от племето айну, обитаващи и малка територия отвъд морето в Източна Русия. Когато през ХIХ в. Руската империя създала пристанището Владивосток с намерение да продължи експанзията си в Далечния изток, японското правителство се заело да затвърди позициите си на Хокайдо, който все пак се намира само на 50 км южно от руския остров Сахалин.

През 70-те години на ХIХ в. Япония кани американски специалисти да развиват в Сапоро земеделие и минно дело, в резултат на което населението на острова само за едно десетилетие нараства от 58 000 на 240 000. Селското стопанство и днес остава основно занимание на острова, като се отглеждат предимно култури, виреещи при умерен климат, например соя и картофи. Хокайдо има и развита млекопреработвателна индустрия, като се слави и със сладоледа си, имащ необикновени аромати като аспарагус или мастилен секрет на сепия.

Град Хадокате пък е известен с морската си храна и най-вече с раците и сепиите. Всяка година в началото на август в града се отбелязва традиционният Пристанищен празник, на който хиляди хора изпълняват Ика-Одори или Танцът на Сепията. В резултат на особеностите на историческото си развитие всички градове на Хокайдо са съвременни и има много малко сгради, които да са на повече от сто години. Сапоро, който е пети по големина град в Япония, е оживен мегаполис с перпендикулярно пресичащи се улици, голямо автомобилно движение и неонови светлини вечер. Но сякаш да опровергае тази своя правоъгълна предвидимост, през февруари градът отбелязва Празника на снега – едно от най-големите събития на зимния празничен календар на Япония. Два милиона туристи идват да се насладят на фееричния град, изваян от лед и включващ всякакви световни исторически паметници и фантастични творения, наред със стотици огромни майсторски направени статуи. 

Любопитно: Пойните лебеди са обичайна гледка в езерото Кусшаро. Те се събират тук в топлите води, вливащи се от близките геотермални извори, които привличат и много любители на спа курортите. Кусшаро, разположено в националния парк „Акан“, е най-голямото японско езеро във вулканична калдера. Дървена пътека превежда посетителите през Джигокудани (Адската долина) – необикновен вулканичен свят, ухаещ на серни изпарения и получил още по-драматичен вид от подходящото нощно осветление. Намира се над село Ноборибецу Онсен, известно с горещите си извори. Местните спа хотели предлагат богата палитра от бани, изтъквайки лечебната полза от богатите на минерали води.

Кога да отидете там: За японците разгарът на сезона е през юни – юли, но през пролетта и есента също е чудесно. Зимни спортове се практикуват тук в периода декември – април.

На какво да обърнете внимание: Хокайдо е известен с бирата си. Почти във всеки по-голям град има малка пивоварна, а тази в Сапоро произвежда пиво на световно равнище.

Полезни съвети: Идете на къмпинг, но не забравяйте, че на острова нощите могат да са необикновено хладни дори през лятото.

Полезни факти за остров Хокайдо:

Координати: 43° 0' с.ш./142° 0' и.д.
Площ: 83 453 кв. км
Статут: префектура на Япония
Население: 5 507 500 души
Главен град: Сапоро
Официален език: японски
Парична единица: йена

Снимки: Tommy Wong

>
25 септември 2013 г.

Тагове

екстремен туризъм

зимен туризъм

летен туризъм

лукс

приказните острови

северно сияние

Забележителности наоколо

Избрани оферти