Начало / Статии / Статии - Япония

Снежният фестивал в Сапоро - зимна феерия

Автор

/

Талантът на японците в преоформянето на природата е ненадминат. Не е чудно тогава, че страната, в която икебана (аранжирането на цветя) и оформянето на градини са се превърнали в изкуство, е трансформирала този зимен празник в световноизвестно шоу, в което огромни снежни и ледени скулптури изобразяват такива универсални форми като Пиета от Микеланджело и дори още по-известната Мини Маус.

Снежният фестивал в Сапоро - Япония
Ледените дворци са достатъчно големи, за да могат семействата да се разхождат из тях, а цял куп други фантастични форми са създавани от пакетиран сняг и полиран лед, за което над 38 000 тона сняг са превозвани от близките планини.

Работата по някои скулптури, които могат да достигнат над 40 метра височина и 24 метра ширина, започва седмици преди откриването на фестивала през февруари. Фестивалът е проведен за първи път през 50-те години на ХХ в., след мрачните години, пос- ледвали Втората световна война, но става действително популярен през 1972 г., когато Сапоро, най-новият главен японски град, е избран за място на Зимната олимпиада.

Днес снежните забавления преобразяват града в зимен театър на открито и правят Сапоро превъзходна база, около която може да се опознава дивата, поразителна вътрешност на Хокайдо и ски курортите. Не напускайте града, без да опитате спагетите рамен и бирата на Сапоро, с която градът е прочут.

Къде: Сапоро, 1176 км североизточно от Токио, 285 км североизточно от Хакодате.
Най-добро време: започва от февруари, трае една седмица.

>
08 февруари 2011 г.

Тагове

зимен туризъм

събития

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти