Начало / Статии / Статии - Малайзия

Остров Сипадан - епическо гмуркане

Автор

/

„Виждал съм и други места като Сипадан – преди четирийсет и пет години, – но днес вече няма такива. Сега ние откриваме отново едно непокътнато произведение на изкуството“, казва Жак-Ив Кусто, вписвайки по този начин този малък остров в списъка с мечтаните от всеки любител на гмуркането места.

Остров Сипадан - Малайзия

Миниатюрният остров от варовикови скали край брега на Борнео не предлага много интересни неща, но влезте 4–5 метра навътре от мекия бял пясък на плажа, потопете глава във водата и се подгответе за изпитанието на живота си. Невероятно чистата и спокойна вода позволява дори на начинаещи гмуркачи да опознаят чудесата на това подводно царство. Леководолазите ще открият възможности за несравнимо гмуркане покрай стена, с пропадане от 540 м в дълбока синя бездна, също толкова страховити подводни преживявания, всичко това само на пет минути с лодка.

Популацията от костенурки на Сипадан, една от най-големите концентрации в света, е показателна за изключителната морска фауна, която е запленила Кусто. До 1989 г. тук можеше да се пренощува само в палатки, но семплият „Сипадан Айлънд Дайв Лодж“ днес предлага няколко десетки бунгала със сламени покриви покрай плажа. Това местенце няма да остане задълго незасегнато от цивилизацията и нейното темпо.

Къде: Остров Сипадан,  19 км от североизточния бряг на Борнео.
Най-добро време: май-юни и септември-октомври. Най-голяма концентрация на костенурки има от средата на август до средата на октомври.

>
26 октомври 2010 г.

Тагове

гмуркане

острови

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти