Начало / Статии / Статии -

Осъзнатост в работата: Седем техники, които можете да приложите още сега

Автор

/

Практикувайте някоя от техниките или всичките седем, за да неутрализирате невидимите негативни влияния, типични за всяко работно място. 

1. В източните традиции съзнанието обикновено е еднопосочно, което означава, че поддържате фокуса на вниманието си, докато пребивавате в състояние на релаксация. Не правете по няколко неща едновременно, защото така раздвоявате вниманието си и понижавате работната си ефективност. 

2. За да поддържате фокуса на вниманието си, без да се напрягате, постарайте се да работите в тиха среда, където ви прекъсват сравнително рядко. Но за да не оставите впечатлението, че не искате никой да ви закача за нищо, на всеки половин час ставайте, за да се включите в общата атмосфера, да поговорите с някого, да покажете, че не сте антисоциални личности. 

3. Съзнанието ви трябва да бъде съсредоточено в настоящето. За да присъствате успешно в настоящия момент, не позволявайте дребните задачи да се натрупват. Незабавно отмятайте всичко, което би ви отнело пет минути или по-малко. Ако превърнете това в навик, ще се учудите колко по-успешно разпределяте времето си и в края на деня няма да се оплаквате, че не сте успели да свършите всичко запланувано. 

4. Вслушвайте се в тялото си и в неговите нужди. Поне веднъж на всеки час ставайте от стола, протягайте се, раздвижвайте се наоколо. 

5. Вслушвайте се в сърцето или вътрешния си център. Когато се почувствате изтощени, седнете на някое тихо място, затворете очи, направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания и се върнете в своя център. Някои хора го правят успешно, като насочват вниманието си към областта на сърцето. 

6. Не забравяйте да дишате, защото дишането има връзка с много от функциите на тялото, в това число със сърдечния ритъм, кръвното налягане и реакцията на стрес. Поне веднъж на всеки час правете по няколко 10-тактови вдишвания и издишвания по следния модел: вдишвайки, бройте до четири, после, задържайки дъха, се отпуснете и накрая, издишвайки, пребройте до шест. (Гледайте да поддържате удобно за вас темпо, защото, ако го правите прекалено бавно, рискувате да се задъхате след няколко вдишвания и издишвания.) Обикновено скоростта на дишане сама се забавя от 14 на 8 вдишвания и издишвания на минута, което съответно бива съпроводено от успокояване на ума. 

7. Не забравяйте, че върховната ви цел не е да се вместите в някакъв краен срок, а да изживеете един щастлив ден. Психолозите са открили, че хората, които живеят най-щастливо, следват стратегията да бъдат щастливи всеки ден. 

Същите практики са ефективни и извън работното място. Обичайно ние прекарваме зад бюрото една трета от деня си, а понякога и много повече . Понякога е трудно да се вслушваме в себе си под натиска на задачите и изискванията в работата. Но ползите от осъзнатостта са значителни – ако успеете да останете съсредоточени и фокусирани, без да се изтощавате от обичайната „врява“, която кипи на всяко типично работно място, вие на практика медитирате в движение, което е и една от основните цели на всяка мъдра традиция. Но оставяйки духовните теми настрана, можем да кажем, че осъзнатостта по отношение на собственото ни тяло и вътрешния ни свят е основен компонент от пътя на самоизцелението.

 Прочете повече в книгата: "Самоизцеление" на   Дипак Чопра, издателство: "Изток-Запад. 

 „Самоизцеление“ е призив за действие, доказана   стратегическа програма, която ще ви даде   нужната информация, за да се предпазите от   болести и да си осигурите добро физическо и   душевно здраве за цял живот.

>
13 април 2020 г.

Тагове

медитация

Пътуване към себе си

Забележителности наоколо

Избрани оферти