Начало / Статии / Статии -

Открийте как да станете напълно непредубедени

Автор

/

Независимо колко непредубедени сте в момента, има какво да научите. За да практикувате непредубеденост: 

1. Винаги използвайте болката като указание за повече размисъл

Душевната болка често е свързана с прекалена привързаност към идея, която даден човек или събитие поставят под съмнение. Това е особено вярно, когато става дума за ваш недостатък. Подобна душевна болка е улика, че вероятно допускате грешка и е необходимо да обмислите по-добре въпроса. За да го направите, първо се успокойте. Това може да се окаже трудно: вероятно ще почувствате, че амигдалата стяга главата ви, напряга тялото ви или се появява чувство на раздразнение или гняв. Обърнете внимание на тези чувства когато възникнат у вас. Долавяйки подобни сигнали за тесногръдие, може да ги използвате, за да контролирате поведението си и да се стремите към непредубеденост.

2. Превърнете непредубеността си в навик

Начинът, по който живеете, е резултат от навиците, които изграждате. Ако последователно използвате чувствата на гняв/неудовлетвореност като напомняния да се успокоите, да забавите темпото и да обмислите задълбочено възникналия проблем, с течение на времето все по-рядко ще изпитате отрицателни емоции и ще прибягвате до практиките за непредубедено мислене, които току-що описах. 

Разбира се, може да се окаже много трудно това да се направи в момента, защото емоциите, свързани с вашия по-нисш Аз, са много силни. Добрата новина е, че тези "отвличания на амигдалата" не траят дълго, така, че дори да ви е трудно да се контролирате в момента, изчакайте известно време, за да позволите на своя по-висш Аз да обмисли по-добре нещата. Позволете също така на хора, които уважавате, да ви помогнат. 

3. Опознайте своите слепи петна

Ако сте тесногръди и си съставяте мнение в област, в която имате сляпо петно, това може да е изключително опасно. Затова отделете известно време, за да опишете обстоятелствата, при които последователно сте вземали лоши решения, защото не сте успели да разберете неща, с които другите са били наясно. Помолете ги - особено тези, които са разбрали какво пропускате - да ви помогнат. Съставете списък, закачете го на стената и го прочетете внимателно. Ако някога ви де наложи да вземате решение (особено важно решение) в някоя от тези области, без да се консултирате с други хора, поемате голям риск и би било нелогично да постигнете очакваните от вас резултати.

4. Ако хора, на които имате доверие, твърдят, че допускате грешка, която само вие не забелязвате, по всяка вероятност сте предубедени

Бъдете обективни! Макар да е възможно вие да сте прави, а те да грешат, би трябвало да преминете от режим отстояване на позицията си в режим на задаване на въпроси, за да се опитате да изясните кой е прав и кой грешки, а ако е необходимо, да поканите неутрален арбитър, когото всички уважават, за да намери изход от задънената улица. 

5. Медитирайте

Практикувам медитация и съм убеден, че тя допринася за моята непредубеденост, самообладание и креативност. Помага ми да контролирам нещата и да дейстам хладнокръвно дори в сложни ситуации, точно както нинджа в уличен бой. Не искам да кажа, че е задължително да медитирате, за да развиете такива способности, а само споделям, че помага на мен и на много други хора, затова ви препоръчвам да обмислите дали да не опитате. 

6. Основавайте се на факти и насърчавайте другите да го правят

Повечето хора не обръщат внимание на фактите и не правят своите заключения, като ги преценяват обективно. Вместо това вземат решения въз основа на подсъзнателни предубеждения и избират доказателства, които да съответстват на техните желания. Възможно е да осъзнаете този подсъзнателен процес и да го контролирате или да позволите на други хора да ви контролират. Преди да вземете решение, запитайте се: "Мога ли да посоча очевидни факти (т.е. достоверни факти, които хора, на коите имате доверие, няма да оспорят), потвърждаващи моесто схващане?" Ако отговорът е отрицателен, по всяка вероятност не се основавате на факти. 

7. Направете всичко по силите си, за да помогнете на другите също да са непредубедени

Ако сте убедителни и аргументирани при представянето на схващанията си, това ще ви помогне да предотвратите животинската емоционаланата реакция "бий се или бягай" у другите. Бъдете благоразумни и очаквайте същото от другите. Помолете ги да посочат доказателкства, които подкрепят тяхната гледна точка. Не забравяйте, че това не е спор, а откровено обсъждане кое е вярно. Полезно е да покажете, че възприемате това, което ви казват.  

8. Използвайте такива инструменти за вземане на решения, които са основани на доказателства

Тези принципи са предназначени да ви помогнат да контролирате своя по-нисш, животински Аз и да прехвърлите отговорността за вземане на решения на своя по-разумен, висш Аз.  

Какво ще стане, ако бихте могли да изключите напълно по-нисшата част на мозъка си и на нейно място включите компютър за вземане на решения, които ви дава логически интрукции, както постъпваме с нашите инвестиционни системи? Да предположим, че тази машина за вземане на решения има много по-добри резултати от вас, защото има по-силна логика, обработва по-бързо по-голяма информация и взема решения без емоционално отвличане. Бихте ли я използвали? Справяйки се с предизвикателствата в хода на своята кариера, си създадох точно такива инструменти и съм сигурен, че далеч не бих бил толкова успешен без тях. Няма никакво съмнение, че през следващите години подобни "мислещи машини" ще продължат да се развивват и че интелигентни специалисти по вземане на решения се се научат как да ги интегрират в мисленето си. Съветвам ви да научите повече за тях и да ги използвате. 

9. Разберете кога е най-добре да спрете да се съпротивлявате

Важно е да мислите самостоятелно и да отстоявате своите убеждения, но има моменти, когато е по-мъдро да приемете мнение на хората, на които имате доверие. Това може да се окаже изключително трудно, но и по-благоразумно да проявите непредубеденост и да се доверите на тяхното единодушно мнение, отколкото на себе си. Ако не можете да разберете тяхното мнение, по всяка вероятност сте слепи за техния начин на мислене. Ако продължавате да правите това, което смятате за най-добро, когато всички доказателства и хората, на които имате доверие, ви опровергават, проявявате опасно високомерие. Истината е, че макар повечето хора да могат да станат напълно непредубедени, някои не успяват дори след като многократно са претърпели провал, уповавайки се на собствената си правота. 

Прочетете повече в книгата "Принципи" на Рей Далио, издателство: "Изток-Запад".

Снимка: Ravi Pinisetti 

>
06 април 2020 г.

Тагове

медитация

Пътуване към себе си

Забележителности наоколо

Избрани оферти