Начало / Статии / Статии - Иран

Персеполис в Иран

Автор

/

В 512 г. Дарий Велики избира да построи масивен и величествен дворцов комплекс на това място, единственото достойно от необятната и в разцвета си Персийка империя, която е без съперници в древния свят. Дарий изисква най-високото равнище на художествени и архитектурни постижения, а изкопаните плочици разказват как в продължение на шейсет години той е разполагал с кедър от Ливан и скъпоценна дървесина, камък и злато, внесени от далечни провинции, за да украси града, който става известен като едно от чудесата на древния свят.

През 330 г. пр.н.е. той е завладян от Александър Македонски и впоследствие изгорен до основи, макар да не е ясно дали пожарът е бил умишлено предизвикан, или случаен (Александър не е имал обичая да разрушава покорените от него градове).

Персеполис е разположен върху едно плато, което се издига на 9 метра над долината под него, а макар развалините днес да са само сянка от неговата минала слава, посетителите на близо петнайсетте сгради, които са били реставрирани, могат да си представят величието на мечтата на Дарий.

Мнозина учени смятат, че императорът никога не е живял в Персеполис, но го е използвал изключително през новогодишните ритуали през пролетта, когато тук идват делегации от цялата империя, за да поднесат скъпоценни дарове на своя могъщ владетел.

Къде: 58 км от Шираз или 640 км южно от Техеран, Иран.
Най-добро време: пролет и есен.

>
31 май 2011 г.

Тагове

дворци

любопитно

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти