Начало / Статии / Статии - Китай

Пещерното съкровище Лонгмен в Китай

Автор

/

Китайската цивилизация просъществува, обединява се и процъфтява в условия, в които други култури изчезват и биват заменени от нови. Тя не само е на път да се превърне в най-посещаваната от туристи дестинация, тя трябва да го направи. Китай е вселена от древност, съхранила безкрайната вяра и душевна отдаденост на толкова много народи и поколения. Тя е за всички любители на древността и същевременно за всички останали, защото веднъж докоснал се до античността й, всеки бързо променя мнението си.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Истина е, че за да видиш всички невероятни забележителности, които се простират на китайска територия, е необходимо да имаш най-вече време. Не пари, не приятна компания, а време. И все пак всеки турист трябва да има в чек-листа си пещерите Лонгмен. Това е място, което примамва въображението ти и го извърта до положение, в което не си мислил, че е възможно да бъде. Хваща те за раменете и те разтърсва, зачерквайки всякакви предишни очаквания и представи.

Това културно величие е с невероятни размери, внушителна архитектура, почти невъзможно за вярване е, че са дело на човешка ръка. Но това не е всичко. Този великан на изящество, побрано в пещери, поставя изкуството в едно съвсем различно измерение. Виждали и чували сме за много внушителни места, сътворени от човека, дори самата Велика китайска стена, но тази забележителност изпъква със своите отличителни красоти.

Изграждането на пещерите е започнало през 493 г. и е продължило векове наред. Историческите факти всеки може сам да прочете. Това, което искам да споделя, е чувството, което изпитва човек, заставайки пред 17-метровата статуя на Буда. Чувство за начало. Защото това е само символът на пещерите Лонгмен.

Около фигурата ще види 2300 пещери и над 100 000 статуи, издълбани в твърдите варовикови скали, разпростиращи се в продължение на един километър по двата бряга на река Йи. Най-малките статуи са с размери от един сантиметър. Мен те ме впечатляват повече от 17-метровата статуя на Буда. Изкуство. Необяснимо човешко изкуство.

С цялото това многообразие от статуи, будистки символи, пещери и скулптури, още по-впечатляващо е, че това е само 10% от всичко, което преди се е криело в пещерите. По времето на многото войни и размирици на територията на Китай, богатството Лонгмен е пострадало - повечето статуи са разрушени и никога не са били възстановени. Много скулптури са без глави, много липсват изцяло. Това обаче само засилва чувството на автентичност в пещерния комплекс. Непълната картина всъщност е допълнение към усещането за минало, за вяра, за непобедим дух и богатство, което въпреки всичко открива своя път през епохите и продължава да съществува днес, за да променя световете на фантазията ни.

Вижте най-добрата оферта за пътуване до Китай с посещение на пещерите Лонгмен!

 

>
02 ноември 2015 г.

Тагове

екзотика

културен туризъм

пещери

Забележителности наоколо

Избрани оферти