Начало / Статии / Статии -

Поемете контрол над вътрешния си диалог

Автор

/

Според проучванията през главата на един обикновен човек преминават около 50 000 мисли на ден. Много ли ви се струват? Това не е всичко. Всеки път, когато протича една от тези 50 000 мисли, в мозъка ви се отделят химични вещества, провокиращи физически реакции в цялото ви тяло. Има тясна връзка между това, което мислите, и начина, по който се чувствате – както физически, така и емоционално. Понеже постоянно мислите (също както и дишате), сте склонни да забравяте, че изобщо го правите. Вероятно дори не осъзнавате колко много зависи от мислите ви как ще се чувствате във всеки час и всеки ден.

 

Трудно е да се проследи всяка отделна мисъл, която минава през главата ви, за да се установи дали е имала положително, или отрицателно влияние върху емоционалното ви състояние. Мислите, които оказват най-голямо влияние, са именно тези, върху които водите вътрешен диалог със себе си. Макар вероятно да не осъзнаваме тези мисли, всички ние имаме вътрешен глас, който оказва влияние върху начина ни на възприятие. Казваме си, че трябва да мълчим, поздравяваме се за добре свършената работа и се укоряваме, че вземаме лоши решения. Мислите ни „говорят“ всеки ден и този вътрешен глас се нарича „вътрешен диалог“. Посредством мислите – първично средство за регулиране на потока от емоции – това, което си позволявате да мислите, може да изведе емоции на повърхността, да ги зарови дълбоко и да усили и удължи всяко емоционално преживяване. Когато ви връхлети някаква емоция, вашите мисли ви възбуждат или ви успокояват. Научавайки се да контролирате вътрешния си диалог, вие ще можете да концентрирате вниманието си върху правилните неща и да управлявате по-ефективно емоциите си. 

През повечето време вътрешният ви диалог е позитивен и ви помага през деня ("Най-добре да се приготвя за срещата" или "Наистина очаквам с нетърпение да изляза на вечеря"). Вътрешният ви диалог пречи на способността ви да се контролирате винаги когато стане негативен. Негативният вътрешен диалог е илюзорен и саморазрушителен. Той може да ви подхлъзне надолу по спиралата на емоциите, което ще ви попречи да получите от живота това, което желаете. 

Ето кои са най-често срещаните видове негативен вътрешен диалог и начините да ги контролирате и да ги обърнете в своя полза: 

1. Превърнете "Аз винаги" или "Аз никога" в "Само този път" или "Понякога." Действията ви при всяка ситуация са различни, без значение колко често смятате, че сте оплескали нещата. Уверете се, че мислите ви правят същото. Когато започнете да приемате всяка ситуация сама за себе си и спрете да се самобичувате за всяка грешка, ще престанете да преувеличавате проблемите си. 

2. Заменете осъдителните твърдения, като "Аз съм идиот", с фактически, например "Направих грешка." Мислите, които ви залепят етикети, не оставят място за усъвършенстване. Фактическите твърдения са обективни, ситуационни и ви помагат да се съсредоточите върху това какво можете да промените. 

3. Приемете, че вие сте отговорни за своите действия, а не някой друг. Обвиненията и негативният вътрешен диалог вървят ръка за ръка. Ако вие сте човек, който често си мисли "Грешката е изцяло моя" или "Грешката е изцяло тяхна", значи в повечето случаи грешите. Препоръчително е да поемете отговорността за действията си, но не и когато носите бремето на някой друг. По същия начин, ако винаги обвинявате другите, време е да поемете своята част от отговорността.

Прочетете повече в книгата "Емоционална интелигентност 2.0" на Травис Брадбери и Джийн Грийвс, издателство: "Изток-Запад".

Снимка: Jared Rice

>
24 април 2020 г.

Тагове

пътувай към себе си

Забележителности наоколо

Избрани оферти