Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Пътуване и Covid-19: изисквания за пътуване в Близкия изток

Информацията в този материал е актуална към: 16 октомври 2020 г.

Предстои ви пътуване до някоя от страните в Близкия изток? Тук можете да проверите какви са условията за пътуване в близкоизточните държави сега - изискват ли се PCR тестове, има ли карантина и разрешено ли е влизане на български граждани на територията на съответната държава, както и необходимо ли е да се изолирате под карантина на връщане в България след посещение на съответната страна. Там, където се изисква PCR тест, той трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди преминаване на границата, освен ако не е споменато друго.

Информацията периодично се актуализира, следете постоянно този материал за новости. Имайте предвид, че обстановката е много динамична и се променя с часове.

Допълнителна информация можете да получите на телефоните на МВнР: +359 2 948 24 04, +359 893 339 616 и на имейл crisis@mfa.bg.

Иран - На влизане в страната (само по въздух) трябва да представите отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 96 часа преди пристигане на границата, или подлежите на 14-дневна карантина. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Иран или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Катар - При пристигане на летището в Доха подлежите на задължителен PCR тест, след което задължителна карантина (независимо от резултата) в домашни условия, заплатена от пътника. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Катар или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Катар.

ОАЕ (Обединени арабски емирства) - От 1 август 2020 г. е задължително да предоставите отрицателен резултат от PCR тест в лаборатория, акредитирана от ОАЕ, направен не по-късно от 96 часа преди влизане в страната. В България няма такива лаборатории, затова съветът на ОАЕ е да се консултирате с авиокомпанията си. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от ОАЕ в България.

Оман - Преди пристигане в Оман сте длъжни да свалите специалното приложение Tarassud, да си закупите специална гривна от летището и да се подложите на 14-дневна карантина. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Оман или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Оман.

Израел - От 23 октомври всички българи, които по изключение имат право да пътуват до Израел, подлежат на 14 дневна карантина при пристигане в страната. На връщане също има задължителна 14 дневна карантина.

Йордания - Забранено е влизането на всички чужденци в Йордания. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Йордания или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Ливан - Забранено е влизането на всички чужденци в Ливан. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Ливан или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Турция – Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Турция или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Прочетете още полезни материали за пътуване по време на пандемията от коронавирус.

Вижте къде може да пътувате без PCR тест.

Дата: 18 август 2020 г.
4/5, 8412 гласа
Виж още