Начало / Статии / Статии - Йемен

Шибам - Манхатън на пустинята

Автор

/

Древният йеменски Път на благовонията минава през Уади Хадхрамаут, един затънтен, но поразителен оазис от плодородни поля и овощни градини, обграден от сухи, каменни пустинни плата. Той е най-големият уади (долина, оазис) на Арабския полуостров.

Шибам - Йемен
 

Регионът процъфтява през вековете, когато кервани, натоварени с ливан – най-ценната валута по това време, по-ценна от златото – и мирта стоят в основата на възхода на богати градове, които просперират покрай техните маршрути.

В своя зенит Шибам е най-прочутият арабски ислямски град в Йемен. Като гигантски пясъчни замъци близо 500-те глинени сгради, стигащи до осем етажа, са наблъскани на по-малко от 2,5 кв. км. Повечето са от ХVІ в., но някои са стотици години по-стари.

Външният наблюдател трудно би ги различил от тези, които са били построени само преди 50–100 години, благодарение на строго прилаганите закони, които повеляват да се използват само традиционни материали.

Шибам е заобиколен от градски стени, изградени от същите тухли от печена глина. Той е бил столицата на Уади Хадхрамаут от ІІІ в. и се твърди, че днес изглежда така, както е бил през ХVІ в. Жените са забулени с черен воал и носят високи сламени шапки, шмугвайки се в сенчестите странични улички.

Възможностите за пренощуване в Шибам са ограничени до малкия, прост и прелестен хотел „Шибам“. Повечето посетители се отправят за Саюн, най-големия град в долината, който заслужава да се види, с някои от най-красивите джамии и минарета в цял Йемен.

Къде: Йемен, Шибам: 1-часов полет, последван от 30-минутно каране на кола от Сана; 6 часа с кола.
Най-добро време: март и октомври.

>
08 март 2011 г.

Тагове

любопитно

стари градове

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти