Начало / Статии / Статии - Саудитска Арабия

Старият град на Джида - входна врата към Мека

Автор

/

Вечният поток мюсюлмани, на път за Мека, най-свещения от ислямските градове, отдавна е преобразил входната врата на Червено море, Джида, в процъфтяваща метрополия. Той е Рим на Арабия от гледна точка на поклонниците и търговията.

Старият град на Джида - Саудитска Арабия

За разлика от голяма част от арабския свят, в Джида са успели да изградят града около, а не върху историята му. В стария град на Джида, където търговците от Пътя на коприната все още биха се чувствали съвсем у дома си, оригиналните стени са били съборени, макар че вратите са оставени.

Останалото продължава да бъде защитена градска зона; много от къщите са направени от корал, добиван от рифовете в Червено море. Най-впечатляващите къщи, с традиционните дърворезби, принадлежат на търговските кланове, които напълват своите каси от търговията покрай поклонниците.

Днес някои от домове са музеи; други се рушат, защото техните преуспяващи собственици са се преместили в модерни многоетажни сгради. Откритият пазар в стария град на Джида е смятан за най-добрия от останалите в Саудитска Арабия; с много пазарчета, преоформени в търговски центрове, пълни със западни модни стоки, това ярко и живо място е запазило много от своята традиционна атмосфера.

Къде: Джида - на Червено море, 71 км западно от Мека.

>
31 януари 2011 г.

Тагове

пазари

религиозен туризъм

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти