Начало / Статии / Статии - Индонезия

Тана Тораджа - претрупани погребения и красноречива архитектура

Автор

/

Някога известен като Целебес, Сулавеси е очарователна островна дестинация за опознаване на една от най-открояващите се културни групи на Индонезия. Тана Тораджа, или Земята на тораджа, разположена сред планински гънки на север от популярния пристанищен град Уджунг Панданг (Макасар), е прочута със своите необичайни богати погребални празници.

Тана Тораджа, Индонезия

Гостът удря джакпота, ако пристигне по време на някоя местна погребална церемония, на която чужденците се посрещат с ентусиазъм. Радостните чествания на заминаването на душата в отвъдния свят продължават с дни и са белязани с леещо се палмово вино, музика, танци, яркоцветни дрехи и жертвоприношение на прасе или бивол, или два, или десетки, в зависимост от благосъстоянието на семейството. Дървени ковчези и земни благини се заравят в пещери, издълбани във варовиковите скали.

Тораджа изповядват християнството, но вместо кръстове покрай скалите се нареждат резбовани и оцветени дървени изображения – подобни на фигурите на мъртвите, наречени тау тау. Макар посещението на гробниците да е примамливо (има гробници за благородниците, гробници за бебета...) самият остров е едно чудо, което заслужава да бъде проучено, заради подобните на храмове къщи тонгконан (сгради с бамбукови покриви, които наподобяват носа на платноходка), плантации за карамфил и банани, бамбукови села, плаващи по красивото езеро Темпе и далечни планински анклави, достъпни само пеша.

За разлика от своята политика в други части на Индонезия, холандските колонизатори са насърчавали тораджа да запазят своите богати архитектурни и културни традиции – с изключение на човешките жертвоприношения – обичай, угаснал преди известно време.

Къде: Тана Тораджа, Макасар, Сулавеси, Индонезия

>
04 юли 2011 г.

Тагове

екзотика

любопитно

острови

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти