Начало / Статии / Статии - Китай

Трите клисури - галерията на изкуството на природата

Автор

/


Трите клисури – Цютан, У и Силин – се нареждат заедно с мечката панда и Великата китайска стена сред най-разпознаваемите образи на Китай в цял свят, изобразявани навсякъде – от класическата поезия до съвременните пощенски картички. Малко неща в Китай могат да се сравняват с тях по своята страхотна красота. Затова, когато през 1995 г. тук започна да се изгражда най-големият язовир в света с водноелектрически централи, събитието веднага влезе в централните новини в цял свят.

Това е гигантски, многомилиарден проект, който, когато бъде завършен, частично ще потопи отвесните скали на клисурите, бързеите и десетки културни места и древни храмове, да не говорим за стотици села и градове, което в крайна сметка ще доведе до преместването на един милион души. Групи природозащитници и правозащитници протестираха, но китайското правителство е непоколебимо, така че сега му е времето да ги видите.

Вариращи от около 300 метра до само 99 в своята най-тясна част, Трите клисури са много особена ивица от могъщата, 6400-километрова река Яндзъ, трета по дължина в света (след Амазонка и Нил). В един момент повечето кораби спират, за да се прекачат пътниците на по-малки, по-маневрени, местна направа кораби за обиколка до Трите малки клисури по река Данин, още по-тясна и по-поразителна, връхната точка на повечето екскурзии.

Kъде: Чунцин е начална точка за повечето фериботи и много от круизните кораби. Свързващи полети има от/до провинциалната столица Чънду. Най-популярната отсечка е от Чунцин до Ухан.
Най-добро време: април, май, септември и октомври.

>
26 май 2010 г.

Тагове

река Яндзъ

реки

Забележителности наоколо

Избрани оферти