Начало / Статии / Статии - Аржентина

Водопадите Игуасу - най-могъщото природно представление на шума и яростта

Автор

/

По ирония на съдбата едни от най-малко известните големи водопади в света, Игуасу успяват въпреки всичко да откраднат гърмежа от другите. Всъщност те са по-широки от Ниагара (гордите южноамериканци наричат Ниагара „тънка струйка по Божия воля“ в  сравнение с техния най-голям стръмен водопад). Над 1700 кубика вода в секунда се хвърлят от стръмната 60-метрова скала тук, създавайки 275 отделни водопада (350 по време на дъждовния сезон) в една широка подкова, която образува северна естествена граница на Аржентина с Бразилия.

Великолепието на най-широкия водопад в света може да бъде наблюдавано и откъм Аржентина, и от страната на Бразилия. (Разходки с хеликоптер също се организират от бразилската страна, като към тях се прибавят специални полети по време на пълнолуние.) Игуасу, оригиналното племенно име – „Голяма вода“ – е надживяло официалното име, дадено му през 1541 г. от португалския изследовател Алваро Нунеш Кабеса де Вака – Салтос де Санта Мария. Чудесна мрежа от мокрени от пръските алеи превежда пътешествениците през гъста тропическа джунгла и покрай, и над водопaдите за най-добри гледки съвсем отблизо.

Над 80% от водопадите са откъм страната на Аржентина, включително зашеметяващият Гарганта дел Диабло (Дяволското гърло) – единствената най-внушителна каскада. Но един тръгващ начесто ферибот или автобус до бразилската страна дава ъзможност на посетителите да решат за себе си дали гледките там не са по-добри от тези тук. Ако копнеете да спите под гърма на водопадите, вашият избор е хотел „Катаратас“ в Бразилия. Ако искате при събуждане да се наслаждавате на една страхотна панорама от вашия  хотелски прозорец, отседнете в „Шератон Интернасионал“ в Аржентина.

Водопадите Игуасу (Iguazú): аржентинско-бразилската граница в националния парк „Игуасу“.
Най-добро време: достъп до определени тесни пешеходни пътеки по мостовете може да бъде ограничен по време на месеците с най-високо ниво на водата, април-юни, но горите са пълни с пеперуди; август-ноември са най-добрите за катерене около водопадите.

>
16 юни 2010 г.

Тагове

водопади

Забележителности наоколо

Избрани оферти