Оферта номер: 198496

ДВУДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО ИВАНОВСКИ СКАЛНИ ЦЪРКВИ, Русе ОТ ПЛОВДИВ

Кристур
Дати и цена
Цената включва
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Транспорт с туристически автобус;
Посещение на музея на хумора и сатирата в град Габрово;
Посещение на пещера “Орлова чука”;
Посещение на крепостта “Червен”;
Посещение на археологическия резерват “Ивановски скални църкви”;
Посещение на “Басарбовски манастир”;
1 нощувка със закуска в хотел 3* в град Русе;
Туристическа програма в Русе;
Екскурзоводско обслужване по целия маршрут;
Цената не включва
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Входните такси на посещаваните туристически обекти;
Музея на хумора и сатирата в гр. Габрово
oИвановските скални църкви - 3лв възрастни/ деца - 1 лв;
oПещера Орлова чука - 6 лв възрастни / деца - 3 лв;
oКрепост Червен - 3 лв. за възрастни / деца - 1лв;
oКорабче по р. Дунав – 15 лв за възрастни/ 10 лв за деца;
oМузея на транспорта в гр. Русе
Възможност за организирана вечеря в Русе;
Медицинска застраховка – 1 лв на ден за лица до 65 г, 2лв за лица над 65г.
ДВУДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО ИВАНОВСКИ СКАЛНИ ЦЪРКВИ
Пещерата Орлова Чука – Средновековния град Червен - Басарбовски манастир - Русе

Дата: 14.10.2017г.-ПОТВЪРДЕНА
Цена: 89 лв.


ПРОГРАМА:

1 ДЕН:
Отпътуване в 06.30 ч от спирката на ОББ срещу х. “Тримонциум” по маршрут Пловдив – Шипка – Русе. По пътя кратки спирки за почивка. Посещение на музея на хумора и сатирата в град Габрово.
Посещение на пещера Орлова Чука- в близост до село Пепелина – втората по дължина пещера в България (повече от 13 км.) Тя представлява сложен лабиринт от преплитащи се галерии, тунели, пропасти, големи и малки зали с малко, но много красиви пещерни образувания. През 1959 г. в Орлова чука са изградени каменни стъпала и е пробит изкуствен тунел, който служи за вход.
След това се отправяме се към руините на най-значимия български Средновековен град – крепост през XIV в. – Червен. Изграденият укрепен град е разположен на висок скален рид, ограден от реката и до днес е запазил големи части от сложната си укрепителната система. Изкачването до крепостта от селището става по еко-пътека. Крепостта е много добре уредена с множество надписи, които дават представа за отминалите векове тук. Ще пристъпим отвъд масивните зидове, където се открояват части от Болярският Замък и Митрополитската църква. По главната улица все още личат застроените някога, плътно една до друга къщи, 13-те църкви в града и множеството манастири в скалите край него. Най-внушителна е Кулата – Стражница, на 3 етажа и 12 м височина. От този славен български Средновековен град произхожда и родът на Баба Тонка Обретенова.
Маршрутът ни продължава към село Иваново и Ивановските скални църкви. Обекта е включен от 1979 година в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство. Църквите са накацали в скалите на 40 – 50 м. височина из живописният каньон на река Русенски Лом. Те са поредното българско чудо – 20 на брой средновековни църкви, параклиси и килии, всичките, обединени от манастира „Св. Архангел Михаил”- чиито красиви стенописи са добре запазени и имат световна известност. В периода XII – XIV в., Светата обител е била средище на Българската Духовност и е наброявала над 300 монашески килии и около 40 скални църкви!
Монашеският комплекс е бил поддържан от царете на Второто Българско царство, а най – добрите художници в страната са изографисали и покрили стените на обителта с уникални стенописи. Така по стените оживяват едни от най-интересните исторически епохи и множество библейски сцени. Тук присъстват също и изображения на ктиторите на църквите – цар Иван Асен II и цар Иван Александър, а по стените на монашеските килии – автентични, издълбани в скалите множество думи, изповеди и вълнуващи послания...
Отпътуване за Русе - най – голямото българско пристанище на река Дунав, наричан още „Малката Виена”, тъй като сградите в града са с уникална архитектура, силно повлияна от стиловете барок и рококо. Настаняване в хотела.
Възможност за вечерна разходка по кея – лицето на града, за да се насладите на река Дунав по залез слънце..., а след това бихте могли да се отдадете на кулинарни удоволствия в китните ресторанти, предлагащи специалитети от прясна дунавска риба. Нощувка.

2 ДЕН:
Закуска. Туристическа програма в Русе, където история и истории се крият зад всеки ъгъл - „Площадът на Свободата” - един от малкото в Европа, в който се събират 12 улици, с паметника на Свободата и Къщата с часовника, в която се е помещавала първата банка в града; Сградите на Русенската Опера, Библиотеката и Историческият музей; Къщата – музей на Захари Стоянов и Къщата на Калиопа - една от най-красивите в града, която освен с красивата си фасада, пленява и с преданието, което се носи за нея; Храма „Света Троица”; Възможност за посещение на Транспортния музей – единствен в България, Регионалния исторически музей, Пантеона на възрожденците, Къщата на Баба Тонка или разходка с корабче по река Дунав - срещу допълнително заплащане.
По обед отпътуване за с. Басарбово и разглеждане на единствения действащ скален манастир в България - „Св. Димитър Басарбовски”. Посреща ни красив озеленен двор, изпълнен с овошки и цветя, а малка пътечка ни води до кладенец, издълбан от самия светец. Вярва се, че водата в него е лековита. В подножието на скалите ни посрещат 2 стаи и трапезария, а 48 стъпала ни отвеждат към нишата в скалата, в която той е спял. Тук е и скалната църква с дърворезбован иконостас и икона в цял ръст на Св. Димитър Басарбовски, чийто мощи, днес се пазят в Патриаршеската Катедрала в Букурещ, а българският светец е обявен за Покровител на румънската столица... Отпътуване за Пловдив и пристигане късно вечерта.Туроператорът си запазва правото да промени цените в случай на значителна промяна във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси. При промяна на курса цените ще бъдат актуализирани към датата на плащане. Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата, ако обстоятелствата налагат това, като потребителят ще бъде уведомен за това чрез сайта www.kristour.com
Гарант на Крис Тур по смисъла на чл 97 от Закона за туризма е застрахователна компания ЗAД „Алианц България” АД, застрахователна полица №13160163070000019/21.05.2016г.
Кападокия с автобус - 5 нощувки - от Русе!
от 540 лв.
Кападокия с автобус - 5 нощувки - от Русе!
5 нощувки
Автобус
Свещеният град на траките – Перперикон
от 33 лв.
Свещеният град на траките – Перперикон
0 нощувки
Автобус
Русе
Транспорт - Русе Заведения - Русе Хотели - Русе Пазаруване - Русе Събития - Русе Забележителности - Русе
Дунав - реката с най-много имена в света
Орлова чука - втората по дължина пещера в България
Сяновски манастир "Св.Марина" край Русе