Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Виена
Виена / Viena

Виена (Vienna) е столицата и най-големият град в Австрия. Разположена на двата бряга на река Дунав, Виена се намира на 40 км от границата на Словакия и на 50 км от нейната столица Братислава.

Символите на Виена са могъщата, потъмняла от времето катедрала "Свети Стефан" и прочутото Виенско колело, разположено в Пратера, огромния увеселителен парк на брега на река Дунав. Няма да сбъркаме, ако кажем, че Виена има какво да даде на всеки, който я посети. Градът предлага много и различни възможности да се насладите на изкуство и култура - Музея за история на изкуствата, Музейния квартал, Музеят Леополд, Императорския театър, Националния театър, театъра в Йозефщат. Ако сте любители на операта, задължително трябва да посетите Държавната опера и Националната опера. Недалеч от Щефансплац - сърцето на Виена, можете да откриете малки магазинчета, кафенета, ресторанти с типичните национални ястия.

Виена разпалва въображението с вихрените си валсове, но освен цялата история и традиции, градът има и една много различна страна, която е младежка, модерна и изобретателна.

Градът е успял да обедини историческото си наследство с духа на новата ера. В района на музеите – културния комплекс, покрай огромните художествени музеи са интегрирани множество бутици, клубове и барове. 

Виена е и една от малкото столици в света, която има собствени лозя. Няма как да пропуснете и легендарните виенски кафенета.

В Нойбау (Neubau) има много барове, магазини и студия, изпълнени с творчески плам. Най-старите и централни квартали на града са разположени в рамките на Рингщрасе (Ringsatrasse) - главната улица, която обикаля Виена. Улицата заема пространстрото, на което са били старите стени на града. Едно пътуване по Рингщрасе с трамвай 1 или 2 е добър начин да добиете набързо представа за много от забележителностите в града. Виена е разделена на 23 района – Безирк (Bezirk), идентифицирани чрез номер, поставян пред останалата част от адресите. Най-централните квартали са 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и 9.

Важна информация

Валута: Евро

Работно време: Основните улици за пазаруване и моловете във Виена обикновено са отворени от понеделник до петък 09.00 – 18.30 ч., в събота – 09.00 – 17.00 часа. Много от тях са отворени до 21.00 часа в четвъртък или до 19.30 часа в петъчни дни. Повечето магазини са затворени неделите и по празници.

Интернет страници за Виена: www.wien.info, www.wien.gv.at

Спешен телефон: 112

Поща

Централна поща
Адрес: Fleischmarkt 19
Работно време: понеделник - петък от 07.00 до 22.00 часа; събота и неделя от 09.00 до 22.00 часа.
Тел: +43 (0)1 0577 677 1010

Аптеки
Аптеките във Виена са отворени от 08.00 до 18.00 часа – от понеделник до петък. В събота от 08.00 до 12.00 часа. Има и денонощни аптеки, а списък с тях  има залепен на всяка аптека.

Телефонни кодове

Код на страната: +43

Код на областта: 01

Електричество

220 V

Бакшиши

За бакшиши за келнерите, шофьорите на таксита и т.н. трябва да предвидите 5 до 10% от сумата на сметката. Но като цяло размерът на бакшиша се определя основно от удовлетвореността ви от услугата.

Климат

Климатът във Виена е мек. Често в града се усеща умерен западен вятър, който често прави дните в австрийската столица прохладни. През зимата е доста по-студено в сравнение с България. 

Забележителности около Виена
Свързани Пътеписи за Виена