Виена

За града

Оферти

Статии

Виена / Viena

Виена (Vienna) е столицата и най-големият град в Австрия. Разположена на двата бряга на река Дунав, Виена се намира на 40 км от границата на Словакия и на 50 км от нейната столица Братислава.

Символите на Виена са могъщата, потъмняла от времето катедрала "Свети Стефан" и прочутото Виенско колело, разположено в Пратера, огромния увеселителен парк на брега на река Дунав. Няма да сбъркаме, ако кажем, че Виена има какво да даде на всеки, който я посети. Градът предлага много и различни възможности да се насладите на изкуство и култура - Музея за история на изкуствата, Музейния квартал, Музеят Леополд, Императорския театър, Националния театър, театъра в Йозефщат. Ако сте любители на операта, задължително трябва да посетите Държавната опера и Националната опера. Недалеч от Щефансплац - сърцето на Виена, можете да откриете малки магазинчета, кафенета, ресторанти с типичните национални ястия.

Виена разпалва въображението с вихрените си валсове, но освен цялата история и традиции, градът има и една много различна страна, която е младежка, модерна и изобретателна.

Градът е успял да обедини историческото си наследство с духа на новата ера. В района на музеите – културния комплекс, покрай огромните художествени музеи са интегрирани множество бутици, клубове и барове. 

Виена е и една от малкото столици в света, която има собствени лозя. Няма как да пропуснете и легендарните виенски кафенета.

В Нойбау (Neubau) има много барове, магазини и студия, изпълнени с творчески плам. Най-старите и централни квартали на града са разположени в рамките на Рингщрасе (Ringsatrasse) - главната улица, която обикаля Виена. Улицата заема пространстрото, на което са били старите стени на града. Едно пътуване по Рингщрасе с трамвай 1 или 2 е добър начин да добиете набързо представа за много от забележителностите в града. Виена е разделена на 23 района – Безирк (Bezirk), идентифицирани чрез номер, поставян пред останалата част от адресите. Най-централните квартали са 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и 9.

Важна информация

Валута: Евро

Работно време: Основните улици за пазаруване и моловете във Виена обикновено са отворени от понеделник до петък 09.00 – 18.30 ч., в събота – 09.00 – 17.00 часа. Много от тях са отворени до 21.00 часа в четвъртък или до 19.30 часа в петъчни дни. Повечето магазини са затворени неделите и по празници.

Интернет страници за Виена: www.wien.info, www.wien.gv.at

Спешен телефон: 112

Поща

Централна поща
Адрес: Fleischmarkt 19
Работно време: понеделник - петък от 07.00 до 22.00 часа; събота и неделя от 09.00 до 22.00 часа.
Тел: +43 (0)1 0577 677 1010

Аптеки
Аптеките във Виена са отворени от 08.00 до 18.00 часа – от понеделник до петък. В събота от 08.00 до 12.00 часа. Има и денонощни аптеки, а списък с тях  има залепен на всяка аптека.

Телефонни кодове

Код на страната: +43

Код на областта: 01

Електричество

220 V

Бакшиши

За бакшиши за келнерите, шофьорите на таксита и т.н. трябва да предвидите 5 до 10% от сумата на сметката. Но като цяло размерът на бакшиша се определя основно от удовлетвореността ви от услугата.

Климат

Климатът във Виена е мек. Често в града се усеща умерен западен вятър, който често прави дните в австрийската столица прохладни. През зимата е доста по-студено в сравнение с България. 

Транспорт

Летище

Международно летище Виена (www.viennaairport.com) е в Швехат (Schwechat), на 20 км от центъра на града. Летищният влак CAT (www.cityairporttrain.com) стига за 16 минути до центъра и струва около 20 евро двупосочно. Влаковете вървят на всеки половин час от 06.02 до 00.05 часа – от летището, а от центъра на града – между 05.38 и 23.38 часа.

Летищният експресен автобус стига за 20 минути до центъра на града и се движи 24 часа в денонощието.

Влакът - Schnellbahn S7, стига за 32 минути до центъра, а билетът е най-евтин в сравнение с останалите опции за придвижване. Движи се на всеки половин час от 04.00 докъм 22.00 часа.  Можете да хванете и директен влак за Линц, Залцбург, Брегенц, Инсбрук или Грац.

Обществен транспорт

Във Виена има метро, трамваи и автобуси. Билетът е един и същ за всички видове транспорт и може да се закупи от будките за вестници и тютюн или от специалните билетни машини в самите превозни средства. Билетът важи  за едно пътуване. Предлагат се билети за 24, 48 и 72 часа. Билетите се валидират в сините валидатори в автобусите или трамваите. Ако се придвижвате с влак, задължително билетът се валидира на бариерата преди да се качите във влака. Децата до 6-годишна възраст пътуват безплатно, а децата до 15-годишна възраст се возят безплатно в градския транспорт в неделя и по време на празници, но е задължително да се покаже документ за самоличност.

Метрото се движи от 05.00 до 24.00 часа, а в събота и неделя и в празнични дни влаковете на метрото се движат по пет линии и през нощта. Автобусите и трамваите спират да се движат преди полунощ, но през нощта имат няколко линии, които обслужват основните части на града.

За повече информация относно разписание и цени на билетите на градския транспорт във Виена: www.wienerlinien.at

Такси

Такситата имат минимална сума (около 4 евро през деня в делнични дни, повече през нощта и в неделя). Ако извикате такси по телефона, ще бъдете допълнително таксувани. Очаква се да оставите бакшиш около 10%. В много таксита може да се плаща с кредитни и дебитни карти, но проверете преди да се качите. 

Заведения

Хранене

Виенската кухня е единствената в света, която носи името на град, а не на държава. Най-разпространено е да започнете със супа, например Леберкньоделсупе (Leberknödelsuppe; супа с кнедли) или Фритатенсупе (Frittatensuppe; супа с юфка). Други традиционни ястия са известният Виенски шницел (телешко месо, покрито с яйце и галета и с резeнче лимон) и Тафелспиц (Tafelspitz  - телешко със спанак и хрян). За завършек парченце пай или щрудел.

Особено популярни са шанигартен (Schanigarten) - заведения, разположени на тротоарите, площадите или други обществени зони.

Виена е и една от малкото световни столици, в които се отглежда значително количество грозде в рамките на лозя, разположени в самия град. Не пропускайте да влезете в някоя от градските винарни. С думата "heurige" се обознава както младото вино от последната реколта, така и сезонните винарни, които отварят врати във Виена от повече от 200 години. Няколко винарни, които си струва да посетите, са Weingut am Reisenberg (разположена на хълм с фантастична гледка към Виена), Buschenschank Hajszan (издигаща се сред лозята на хълма Нусберг) и Buschenschank Worseg (също с чудесна гледка към Виена и разположена сред лозови масиви).

Кафенета

За виенчаните кафетата са втори дом. Въпреки че на много места сервират храна, те предпочитат с кафето си просто парче пай.

Café Sacher е дом на световноизвестната шоколадова торта Сахер с кайсиево сладко – Sachertort. Оригиналната тайна рецепта датира от 1832 г. Тук сладкишите се вадят директно от фурната.

Адрес: Philharmonikerstrasse 4, district 1

Уебсайт: www.sacher.com

Барове и нощен живот

Виена не е само Моцарт и класическа музика – тук има и дискотеки с диджеи и рок банди. Един от развлекателните квартали се нарича Бермудския триъгълник и се намира около Шведенплац (Schwedenplatz) и Рупрехтскирхе (Ruprechtskirche). Гюртел (Gürtel) е друг популярен район да прекарате нощта. За електронна музика се отправете към известните клубове Flex, Fluc, Rhiz, Pratersauna.

Шопинг

Най-дългата и известна улица за пазаруване е Мариахилфер Щрасе (Mariahilfer Strasse),  простираща се от центъра на града до Вестбанхоф (Westbahnhof; Западната гара). Тук има множество големи и евтини магазини за дрехи, обувки и бижута. Не забравяйте и страничните улички като Нойбаугасе (Neubaugasse). Там може да намерите младежка мода, забавни тениски, чанти, джунджурии и неща от 60-те. Други известни пазарни улици са Кернтнер Щрасе (Kärntner Strasse), Грабен (Graben) и Колмаркт (Kohlmarkt.) Тези три, както и още няколко вътрешно градски улици, са пешеходни зони. В музейния комплекс Quartier има няколко малки интригуващи бутици с облекло от млади дизайнери.

Ако предпочитате скъпо пазаруване, в район 1 ще намерите Армани, в 3 – Гучи, а в 5 – Шанел. Виена е родният град на световноизвестния дизайнер Хелмут Ланг и очаквано той има собствен магазин в него за мъжка и дамска мода (Seilergasse 6, район 1). Районът на Фрейхаус (Freihaus) е сравняван с Латинския квартал в Париж и село Гринуич в Ню Йорк.  Като общо правило главните улици във всеки район имат много магазини. Носете си пари в брой, защото не всички магазини приемат карти.

Забележителности

Щефансдом / Катедралата Св. Стефан (Stefansdom)

Изящната готическа катедрала се намира в центъра на Виена с украсена кула, която се издига на 137 м височина. Когато Пумерин, най-голямата камбана в Австрия, бие на Нова година, това дори се излъчва на живо по телевизията. Прочетете подробна статия за Катедралата Св. Стефан.

Адрес: Stephansplatz, district 1

Музей Зигмунд Фройд (Sigmund Freud Museum)

Основателят на психоанализа е живял и работил тук от 1891 г. до 1938 г. Музеят показва колекцията на Фройд от антики, както и други негови лични вещи. Мебелите са оригинални.

Адрес: Berggasse 19, district 9

Уебсайт: www.freud-museum.at/cms/index.php/en_home.html

Кунст Хаус Виен (Kunst Haus Wien)

В тази цветна и необикновена къща има постоянна изложба на художника Фридрих Хундертвасер (1928 – 2002). В същото време тук се сменят и изложби на съвременни художници. Има и кафе-ресторант и магазин. Заслужава си да я видите само за да заснемете невероятната й фасада.

Адрес: Untere Weissgerberstrasse 13, district 3

Уебсайт: www.kunsthauswien.com

Испанското училище за езда

В продължение на над 400 години това е класическият дом на любителите на коне. Не само те, но  всеки страничен човек ще бъде впечатлен, щом види ездачите на белите коне Lippizaner да правят пируети и други прецизно контролирани движения под звуците на музиката. Вземете си билет за шоу или се включете в сутрешните турове, които ще ви запознаят с дългогодишния тренировъчен процес на животните.

Адрес: Michaelerplatz 1, district 1

Уебсайт: www.srs.at

Дворецът Шьонбрун (Schönbrunn Palace)

Лятната резиденция на императорското семейство е сред най-интересните забележителности във Виена, особено за почитателите на изкуството. Тя в включена в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. До самите сгради с 1441 стаи има и парк, в който се намира и най-старият зоопарк в света (отворен целогодишно). Прочетете повече за двореца Шьонбрун.

Адрес: Schönbrunner Schlossstrasse, district 13

Кварталът на музеите (MQ - Museums Quartier Wien)

Това е един от десетте най-големи културни комплекса в света, поместен в бившите императорски конюшни в края на старата част на Виена. Освен художествените музеи тук има и дизайнерски бутици и модерни ресторанти.

Адрес: Museumsplatz 1, district 7

Уебсайт: www.mqw.at

Дворец Белведере (Belvedere palace)

Дворецът Белведере е бароков комплекс, построен от принц Евгений Савойски. Той се намира на югоизток от центъра на града и привлича най-много посетители заради невероятните си градини с гледка към Виена. Прочетете повече за двореца Белведере.

Музей Албертина (Albertina)

Албертина е музей във Виена, в който се помещава една от най-старите и най-големите колекции, посветени на графичното изкуство. Там има близо 65 000 рисунки, повече от милион графики. Прочетете повече за музей Албертина.

Къщa Хундертвасерхаус (Hundertwasserhaus)

Къщaтa Хундертвасерхаус е много интересна, с разчупена фасада в различни цветове, направена е от австрийски художник, скулптор и архитект Фрийденсрайх Хундертвасер. Не можете да влезете вътре. Прочетете повече за Къщa Хундертвасерхаус.

Адрес: Hundertwasserhaus, Kegelgasse 34-38

Имперски дворец Хофбург (Hofburg Imperial Palace)

Имперският дворец Хофбург е давал покрив на много и наистина влиятелни хора като Хабсбургите и управници на Австро-Унгарската империя. Днес той е официална резиденция на президента на Австрия, както и дом на Австрийската национална библиотека, Световния музей, Музей на Сиси и Имперския трезор. Прочетете повече за двореца Хофбург.

Природонаучен музей (Naturhistorisches Museum)

Природонаучният музей е един от най-важните музеи в света. С течение на годините броят на екпонатите нараствал непрекъснато, днес в него са изложени над 20 млн. експоната с голямо историческо значение. Прочетете повече за Природонаучния музей.

Музей за изящни изкуства (Kunsthistorisches Museum)

Музеят за изящни изкуства се намира в пищна сграда, коронована с четириъгълен купол на върха. Той е един от първите в света  музеи за изящно и декоративно изкуство. Завършен е през 1891 г. заедно с Природонаучния музей, намиращ се отсреща. Информация за билети и работно време вижте на сайта на музея. Прочетете повече за Музея за изящни изкуства.

Пратер (Prater)

Вурстелпратер (Wurstelprater), или наричаният накратко Пратер, е увеселителен парк, намиращ се в обществения виенски парк Пратер. В него можете да намерите различни увеселителни влакчета и други забавления начело с легендарното Гигантско виенско колело, един от символите на австрийската столица. Прочетете повече за Пратера във Виена.

Австрийски парламент (Parlament or Hohes Haus)

Сградата на Австрийския парламент е една от забележителностите във Виена, които не бива да пропускате. Построена е в периода 1874-1883 г. и заема площ от над 13 500 кв.м. Сградата е построена от архитекта барон Теофил фон Хансен. Прочетете повече за Австрийския парламент.

Виенска опера (Wiener Staatsoper)

Виенската опера се намира в центъра на Виена. Тя е построена в периода 1861-1869 г. Изпълнена е в неокласически стил и е била първата опера, която е построена във Виена. По време на сезона от септември до юни на сцената й се поставят около 50 оперни и балетни представления. Можете да се включите и в тур, който ще ви отведе зад кулисите. Прочетете повече за Виенска опера.

Кметство (Rathaus)

Кметството е седалището на кмета и на градския съвет. Сградата е доста впечатляваща. Построена е в готически стил в периода 1872-1883 г. от Фридрих фон Шмид. Прочетете повече за Кметството.

Дунавската кула (Donau Turm)

Ако гледката отвисоко е вашата страст, тук ще получите повече, отколкото сте очаквали: панорама към Виена, Виенската гора и Дунав от 170 м. На върха има два въртящи се кафе-ресторанта. Това и едно то любимите места на австрийците за бънджи скокове. 

Уебсайт: www.donauturm.at

Централното гробище

Има няколко гробища по света, които си заслужават посещението и Виенското е сред тях. Във второто по големина гробище в Европа почиват Бетовен, Йохан Щраус и други знаменитости. От сайта му можете да свалите карти и повече информация.

Уебсайт: www.friedhoefewien.at

Забележителности около Виена - прочетете цялата статия

Виенската гора
През 2005 г. Виенската гора е обявена за резерват от ЮНЕСКО. Тя покрива впечатляващите 9 900 хектара, като обхващат седем от виенските райони – Хитцинг, Пенцинг, Отакринг, Херналс, Дьоблинг, Вееринг и Лиизинг.

Абатство Клостернойбург (Klosterneuburg)
Немного далеч от Виена се намира 900-годишното абатство Клостернойбург с неговите свещени богатства на изкуствата, включително олтара Фердун и внушителната гледка на разкоша на барока.

Археологически парк Карнунт (Carnuntum)
Археологическият парк Карнунт е атракция за цялото семейство. Тук всеки може да преоткрие уникални антични здания, стари римски къщи, различни съкровища и забележителни римски фестивали.

Събития

Януари           

Нова Година                

Прочутият концерт на Виенския филхармоничен оркестър е в най-чаканата нощ за града. За повече информация посетете www.wienerphilharmoniker.at. Новата година бележи и началото на Фашинг (Fasching), известният Сезон на карнавалите (Сезон на баловете) във Виена, който продължава до вторника след Сирни заговезни. Имперският Бал в Хофбург (Hofburg) следва след концерта. За информация и билети: www.hofburg.com.  31 декември/1 януари.                     

Ледена мечта (Ейстраум; Eistraum)                  

През най-студените месеци от австрийската зима монументалният площад между кметството и театър Бургтеатер (Burgtheater) е покрит с лед. Изграденa е сцена с високоговорители и светлини и цялото сърце на града е превърнато в огромна ледена пързалка. През деня посетителите слушат класическа музика, а след залез различни диджеи пускат рок, фънк, реге, електро и т.н. Около пързалката има сергии и щандове, които продават всичко – от топъл шоколад и закуски, до греяно вино, вурстове и бира. Организира се последната седмица на януари и продължава до средата на март.

Уебсайт: www.wienereistraum.com

Февруари                

Оперният бал                        

Висшето общество на Виена се събира в Стаатсопер (Staatsoper - Виенската държавна опера) за най-грандиозния бал на карнавалния сезон. Вечерта започва с изпълнение на оперния балет. За него не се нуждаете от покана, но ще ви трябва билет, който както сами се досещате, не е евтин. За информация може да посетите www.staatsoper.at. Балът е в последната седмица на Фашинг (Fasching).                   

Март                    

Пролетен фестивал във Виена              

Фестивалът има различна тема всяка година, но винаги може да разчитате на музика от най-добрите композитори в света, разбира се и Моцарт, в Концертната зала (Konzerthaus). От средата на март до първата седмица на май. (www.konzerthaus.at)          

Май           

Международен музикален фестивал                 

Топ събитието в концертния календар на Виена включва първокласни международни оркестри, изискани диригенти и невероятни класически изпълнения. Тук може да чуете Eroica на Бетовен в най-чистата и форма, Моцарт, Брюкнер и т.н. В списъкът за участие влизат само определени оркестри и диригенти. От началото на май до края на юни. (www.musikverein.at)                                          

Виенският фестивал

Вълнуваща съвкупност от опери, оперети, мюзикъли, театри, танци. Този фестивал представя нови репродукции на класическите творби наравно с авангардни премиери, разбира се всички начело с водещи международни режисьори. Също така на събитието гостуват и много европейски театри.  Започва втората седмица на май и продължава до към средата на юни. (www.festwochen.at)                                                  

Юни           

Джаз фестивал Виена               

Това събитие във Виенската опера е едно от най-реномираните в световния джаз календар. Програмата включва над 50 местни и чужди звезди. За информация и резервации: www.viennajazz.org.                                             

Юли - август                       

Музикален филмов фестивал                  

Запомнящо се изживяване, което ще ви предложи опери, оперети и майсторски концерти, заснети на целулоид, които вие ще може да видите под небето изпълнено със звезди пред неоготическата сграда на кметството на Рингщрасе (Ringstrasse). Програмата е концентрирана върху творби от Франц Шуберт, Йоханес Брамс и други композитори. От средата на юли до средата на септември. (filmfestival-rathausplatz.at)      

Октомври              

Модерна Виена              

Фестивалът Модерна Виена в създаден от Клаудио Абадо и е посветен на модерната музика. В добавка към австрийските творби, може да чуете такива и от Исландия, Румъния или Португалия. Изпълненията са във Verein Wien Modern на улица  Лотрингщрасе 20 (Lothringerstrasse 20). От края на октомври до края на ноември. (www.konzerthaus.at)                                      

Декември                           

Коледен пазар (Christkindlmärkt)                    

От края на ноември до Нова година навсякъде може да видите очарователна коледна украса. Малки будчици, наричани Кристкиндлмаркст (Christkindlmarkts), обикновено украсени със зелени клонки и червени панделки, а някои и с религиозни символи на Рождество, са групирани на различни места из града. Те продават украси, сувенири, подаръци и прекрасни старомодни и нови играчки за елхата. Щандовете за храна предлагат наденички, сладкиши, печени кестени, картофи на жар и още много. Най-големият открит Коледен пазар е пред Ратхаус (Rathaus ), в седми район, на историческия площад в северозападния край на центъра.                 

Забележителности около Виена

Избрани оферти