Лом

За града

Оферти

Статии

Лом / Lom

Лом е град, намиращ се в Северозападна Бъгария, разположен при устието на река Дунав, където е и река Лом. Населява се от близо 25 000 души. Градът се намира на 20 метра надморска височина. Забележителностите в Лом и околностите, които могат да видят посетителите, са: Историческият музей, Сградата на читалището "Постоянство", Античната крепост Алмус, Някогашното Педагогическо училище, Църквата "Св. Николай-Стари", Храмът "Успение Богородично", Пожарната кула наблюдателница, Паметникът на Цеко войвода. Град Лом се намира на около 160 километра от София, на 50 километра от Монтана в посока Север, на 56 километра от Видин в посока Югоизток и на 42 километра от Козлодуй в посока Запад.

Транспорт

Автобусен транспорт
Град Лом се свързва с по-големите ргадове в страната и околните селища посредством автобусен транспорт. Има редовни автобуси в посока: Видин, Монтана, Ямбол, София, Вършец и др.
Телефон за връзка автогара - Лом: 0971 22093; 0971/66628; 0971/66625
Website централна автогара - София: http://www.centralnaavtogara.bg/

Железопътен транспорт
Град Лом е последна гара на железопътния клон Брусарци-Лом. Чрез него се свързва с националната жп мрежа. Влаковете минават през: Брусарци, София, Мездра, Враца, Монтана.
Website БДЖ: www.bdz.bg

С кола
Град Лом се намира на около 160 километра от София, на 50 километра от Монтана в посока Север, на 56 километра от Видин в посока Югоизток и на 42 километра от Козлодуй в посока Запад.

Заведения

Хотел-ресторант Дунав
Адрес: площад Нечаев 1
Телефон за връзка:  097/160 049

Валентино
Адрес: улица "Дунавска" 23
Телефон за връзка:  097/166 411

Забележителности

Исторически музей - Лом
Историческият музей в град Лом в основан през 1925 година. Разполага с 5 отдела: "Археология", "България ХV-ХIХ в.", "Нова история", "Етнография" и "Художествен". Музеят се помещава в стара сграда на общинската управа.

Сградата на читалище "Постоянство"
Сградата на читалището е построена през далечната 1909 година. Тя е ценен културно-исторически паметник.
Адрес: ул. "Славянска" 1
Телефон за връзка: 0971/66 471, 66 472
E-mail: postoyanstvo.lom@chitalishte.bg; ic.lom@chitalishte.bg

Античната крепост Алмус
Античният град Алмус е обявен за паметник на културата с национално значение през 1971 година в Държавен вестник. Посетителите могат да видят останки от града Алмус, намиращи се при днешен Лом.

Църквата "Св. Николай-Стари"
Църквата се нарича още Борунска. Тя е от XIII век. Въстановена е през 1885 година и е паметник на културата от 1975 година.

Храмът "Успение Богородично"
Храмът е изграден в периода 1894-1897 година благодарение на майстор Георги Новаков-Джонкар от с. Тресонче, Македония. От 1974 година храмът е архитектурен паметник на културата. Той е най-големият в град Лом.

Пожарната кула наблюдателница
Построена е през 1897 година и е първата такава кула в България. Към нея има и музей на противопожарното дело.
 
Паметници в град Лом:

- Паметникът на възрожденския деец Кр. Пишурка
- Паметникът на Цеко войвода, който е бил участник в борбите за освобождение на Сърбия, опълченец и подпредседател на Първото Велико народно събрание през 1879 година.

Събития

- 17 септември - традиционни панаирни дни град Лом
- последната събота и неделя на юни - мото-събор в местността "Стрелбището".

Забележителности около Лом

Избрани оферти