Амстердам

Когато става въпрос за пазаруване, Амстердам е градът на малките магазинчета. Удивителни и необикновени магазини, отворени през цялото време,  повечето от тях са в непосредствена близост един до друг, което прави пазаруването истинско преживяване.


Калверстраат (Kalverstraat)
Големите търговски вериги за мода, обувки и аксесоари са наредени на улица Калверстраат, между площад Дам (Dam) и площад Мунтплейн (Muntplein). Повечето магазини са отворени и в неделя. De Bijenkorf – елегантният магазин за дизайнерски стоки е нагоре по площад Дам. Холандската модна верига Mexx има марков магазин по средата на Клаверстраат. Друго важно място на Калверстраат е Американския книжен център, където има богат избор на музика и модерна литература.

Лейдсестраат (Leidsestraat)
Магазините продължават по Лейдсестраат (Leidsesstraat), между Калверстраат (Kalverstraat)  и Лейдсплейн (Leidsplеin). Пазара за цветя е при Кьонихсплейн (Koningsplein), при канала Сингел (Singel canal). Дори и да нямате намерението да купите букет лалета, може просто да се разходите наоколо и да почувствате атмосферата. По Лейдсестраат (Leidsestraat) има и много магазини за обувки. Там ще видите и един от най-новите магазини на Амстердам – Spoiled, където родават модерни и дизайнерски дрехи, стари плочи, книги и вехтории.

P.C. Hoofstraat
На тази улица можете да намерите магазини на марки като „Армани”, „Шанел”, „Гучи”, и др. 

The nine small streets (Деветте малки улички)
Разстоянието между  Кьонихсплейн (Koningsplein ) и Вестеркерк (Westerkerk) се нарича „Деветте малки улички” и е чудесно място за разходки. Първо, защото каналите и къщичките са красиви и второ, защото улиците са пълни с малки магазинчета, кафета и галерии. Тук може да купите всичко – от отлежало сирене до стоки втора употреба. Районът е известен най-вече с магазините за втора употреба.

De Bijenkorf
В центъра на пазарния район е най-големият обществен магазин на Амстердам. Това е холандският вариант на магазин „Хародс” в Лондон и „Кадеве” в Берлин. Тук може да пазарувате всичко, което ви е нужно – храна дрехи, мебели, играчки. Намира се точно в центъра на Амстердам до площада Дам (Dam). Не е евтино, но със сигурност ще намерите това, което ви трябва, даже и повече.
Адрес: Dam 1
Уеб сайт: www.bijenkorf.nl
Повече информация: трамваи 4, 9, 14, 16, 20, 24 и 25

Magna Plaza
Бившата поща, която е построена в неоготически стил през 1898 г. и изглежда сякаш е излязла от приказка. Има над четиридесет магазина, в повечето продават дрехи и спортни стоки. Не пропускайте да посетите малкия магазин за сирене и деликатеси на приземния етаж.
Адрес: Nieuwezijds Voorburgwal 182
Подземни: трамваи 1, 2, 5, 13, 14, 17 и 20
Телефон: +31(0)20 626 9199
Уеб сайт: www.magnaplaza.nl

Maison De Bonneterie
Стар, луксозен магазин с дървени балкони. Това е мястото за дрехи и спортни стоки. Ако ви харесва английският начин на обличане, ще ви хареса и този магазин. Съвет: вземете асансьора до горе и изиграйте няколко топки на голф игрището.
Адрес: Rokin 140 - 142
Телефон: +31 (0)20 531 3400
Уеб сайт: www.debonneterie.nl


 

Забележителности около Амстердам