Начало / Статии / Статии - Холандия

Къщата на Ане Франк - съхранен скъпоценен къс от историята

Автор

/

Къщата на Ане Гранк - Холандия

Заради своя вълнуващ дневник, преведен на повече от 60 езика, Ане Франк е една от най-обичаните девойки в света, а нейното скривалище е сред най-посещаваните места в Амстердам. Колкото и ярки и живи да са спомените на света за нейното укриване от нацистите през Втората световна война (кой не е чел книгата или гледал филма или пиесата?), едно посещение на тавана на тази скромна къща край канала е с толкова мощно въздействие, че изненадва мнозина.

Амстердам отдавна е известен с климата си на толерантност, факт, който прави посещението на убежището, съпроводено с размисъл за случилото се, още по-уместно.

Две години тя живее със своите родители и семейството на работник на баща си в тясно пространство, безмълвно, без да може да отвори прозореца за глътка свеж въздух. Двете семейства са предадени на полицията и изпратени в концентрационни лагери.

Петнайсетгодишната Ане, заедно с още 100 000 амстердамски евреи, не се завръща. Баща й оцелява и когато се връща, получава дневника й – той е изложен на долния етаж като част от постоянната музейна сбирка. Клатушкащият се шкаф за книги, който прикривал тайната врата към тавана, е все още тук; както и черно-белите картинки, които тя изрязвала от филмови списания и лепяла по своята стена. 

Работно време и цени на билетите: Пред входа на музея има дълги опашки, но в часовете преди затваряне не е толкова натоварено. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.annefrank.org

Адрес: Prinsengracht 267

>
20 април 2011 г.

Тагове

любопитно

музеи

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти