Начало / Статии / Статии - Холандия

Кварталът на червените фенери в Амстердам

Автор

/

Кварталът на червените фенери - Амстердам

Какво толкова очарова туристите в Амстердам в неговия квартал с червени фенери (De Walletjes или De Wallen), че нощна разходка през това средновековно ядро на центъра на града стои в дневния ред на мнозина наред с посещение на музейните светилища на Рембранд и Ван Гог?

Най-старата професия в света, практикувана от бизнес дамите (и някои мъже), които придават нов смисъл на изразите „аранжиране на витрина“ и „разглеждане на витрините“, е изложена тук на показ, в един архитектурно интересен лабиринт от старинни къщи с фронтони и тесни канали.

Де Вален е мрежа от алеи, съдържащи около 300 малки едностайни кабини, наемани от проститутки. Обикновено имат прозорец, или стъклена врата, и осветлението е червено (откъдето идва и името на квартала). Тук има значителен брой секс магазини, секс театри, стриптийз барове. Има и секс музей, а също и музей на канабиса.

Амстердам отдавна е известен като „открит град“ и тези нощни труженички са регистрирани, регулирани и облагани с данъци, както и представлявани от профсъюз от 1984 г. насам. Склонността на гордата холандска домакиня да представя всичко в къщата си на показ, като не закрива прозорците на къщата си с пердета, тук взема един по-необичаен обрат.

Вие няма да видите много от случващото се; рядко дори ще бъдете удостоени с подканващ поглед „ела тук“ от някой от прозорците с розова светлина и техните общо взето безстрастни обитатели.

Но може би това, което прави нещата тук забележителни, е да видиш тези дами на нощта търпеливо изчакващи следващия клиент, сплитащи косата си, правещи маникюра си или решаващи кръстословица, четящи Достоевски, докато излагат своята стока пред моряци, чужди бизнесмени и всякакви простодушни чужденци.

Важен съвет: Гледането е разрешено, но е забранено снимането на момичетата зад витрините. Има охранители, които следят това да се спазва и ако си позволите, дори и тайно, да снимате, рискувате телефонът или фотоапаратът ви да бъдат счупени и захвърлени в каналите. 

Къде: зад площад „Дам“, зоната между Oudezijds Voorburgwal (близо до Oуде Керк) и Oudezijds Achterburgwal.

Вижте всички забележителности в Амстердам.

>
08 декември 2010 г.

Тагове

червени фенери

Забележителности наоколо

Избрани оферти