Амстердам
Амстердам / Amsterdam
  виж голяма карта

Амстердам (Amsterdam) възниква като рибарско селище през ХІІ век, след което се превръща в едно от най-големите пристанища в света. Днес столицата на Холандия впечатлява с комбинацията от исторически забележителности, динамичен начин на живот и нечувана либералност. Туристите обикновено свързват Амстердам с "Кварталът на Червените фенери" и марихуаната, но градът може да предложи много – на всекиму според желанията.

Заради 160-те си канала и над 1000 моста, някои наричат Амстердам „Северната Венеция”. Каналите са се превърнали в печеливша туристическа атракция. Повечето улици изглеждат като алеи - къси и тесни, а каналите  са доста по-широки. Това е една от причините местните да използват предимно лодки и трамваи. Велосипедите обаче са най-разпространеният начин за придвижване в Амстердам.

Амстердам е прекрасно място за разходки. Дори и да се изгубите из мрежата от канали и улици, не се притеснявайте – насладете са на великолепната архитектура на къщите, продавачите на лалета, улините музиканти, наслаждавайте се дори на тълпата от хора, която всъщност носи уникалния дух на Амстердам.

Архитектурата на града може да бъде разгледана най-добре с обиколка с лодка из каналите. За да бъдете напълно удовлетворени от посещението си в Амстердам е задължително да посетите поне няколко музея и една от модерните галерии в града.

Докато обикаляте из града със сигурност ще забелжите жилищата – лодки, които са така характерни за Амстердам. Лодките са превърнати в пълноценни жилища, снабднени с с ток, вода, газ и канализация. Този тип жилища са над 2000, но поради големия им брой, поставянето на нови е забранено.

Важна информация

Валута: Евро

Работно време на магазини: от 09.00 до 18.00 часа от понеделник до събота, а в четвъртък - до 21.00 часа. По – големите вериги магазини в туристическите райони работят и в неделя от 12.00 до 17.00 часа.
Банките са отворени от понеделник до петък от 09.00 до 16.00 или 17.00 часа (в четвъртък някои са отворени до 19.00 часа). Офисите работят от 09.00 или 10.00 до 16.00 или 17.00 часа.
 

Интернет страници за Амстердам: www.iamsterdam.com, www.holland.com, www.amsterdamhotspots.nl

Вестници: De Telegraaf, Het Finacieele Dagblad, Volkskrant, NRC Handelsblad, Het, What’s on

Спешен телефон: 112

Туристическа информация:
Stationsquare – площадът на Централната гара на Амстердам
Адрес: Stationsplein №10
Работно време: от понеделник до събота от 9.00 до 18.00 часа, в неделя от 9.00 до 17.00 часа
Интернет страница: www.iamamsterdam.com
Туристически информационен център има и в сградата на гарата.

Holland Tourism Information - намира се на летище "Шипхол" (Amsterdam Airport Schiphol) в Амстердам
Работно време: от понеделник до неделя от 7.00 до 22.00 часа

Туристически информационен център може да бъде открит и на площад Лейдсплейн (Leidseplein) в Амстердам.

Какво трябва да знаете?
Телефонен код за Холандия: +31
Телефонен код за Амстердам: 020

Поща
В главния офис на пощата може да се обаждате, да пускате факс и да купувате карти и пощенски марки. Марки за писма и пощенски картички могат да бъдат закупени освен от пощите и от повечето магазини.
Адрес на централната поща: Singel 250
Работно време: от понеделник до сряда и петък: от 09.00 до 18.00 часа; четвъртък: от 9.00 до 20.00 часа; събота:от  10.00 до 13.30 часа
Телефон: +31 (0)20 556 3311

Аптеки
Докторите могат да ви кажат кои аптеки работят нощно време. Освен това има и множество дрогерии, които продават най-разпространените лекарства.
При нужда от зъболекар: обадете се на телефон: +31 (0)20-570-9595 или +31 (0)900-821-2230) за 24 – часови зъболекарски услуги

Закони за алкохол и наркотици

Няма минимална възраст за употреба на алкохол в Холандия, но по други закони може да се търси отговорност на родител, настойник или друго лице, което принуждава или разрешава на малолетен да употребява алкохол. За покупка на напитки с по-малко от 15% алкохол, нужната възраст е 16 години; за напитки с повече от 15% алкохол – 18 години.
Употребата на наркотици е официално забранена в Холандия. Пласирането на наркотици е сериозно престъпление, а покупката им на улицата е незаконна. Но в лицензирани помещения, Амстердам позволява да се продават наведнъж до 5 грама и притежание до 30 грама на хашиш и марихуана за лична употреба. Не всички общини в Холандия са толкова либерални колкото Амстердам, когато се отнася за пушенето на канабис. Дори и в Амстердам не се толерира пушенето по улиците, в кафетата или в трамваите и влаковете. Притежанието на тежки наркотици като хероин, кокаин и екстази е престъпление.

Език                                                                                                                                                                             Официален език е холандският, но английския е като втори език в страната – изучава се от ранните класове в училищата. Почти всеки говори английски свободно, особено хората, предлагащи туристически услуги.

Пушене 
Пушенето на обществени места е забранено не само в Амстердам, но и в цяла Холандия. Изключение са обособените зони за пушачи в заведенията и ресторатите. Но в тези части не се предлага обслужване, така че ако искате да изпиете втора чаша кафе ще трябва да се върнете в помещението за непушачи.
Coffeeshops (кофишоповете) – задължително трябва да посетите поне едно такова място, дори и да не ви се пуши трева. Кофишоповете в Амстердам са местата, в които е позволено да се продават до 5 грама марихуана. Те са строго контролирани от властите, а за да влезете в тях трябва да сте на 18 години. Правилото за тези места е същото като за всички останали заведения – в специално отделените за пушене места не се предлага обслужване.

Бакшиши
Холандското правителство изисква всички такси и проценти за обслужване да бъдат включени в публикуваните цени на хотели, заведения и др. Дори такситата включват стандартна 15% такса за услугата. За да бъдете абсолютно сигурни, че обслужването е включено в цените на даден ресторант, в менюто или на сметката търсете думите „inclusief BTW en service” или попитайте сервитьора.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Забележителности около Амстердам
Топ оферта: Амстердам със самолет
от 732 лв.
Топ оферта: Амстердам със самолет
3 нощувки
Самолет