Будапеща
Будапеща / Budapeshta
  виж голяма карта

Будапеща (Budapest) е столицата на Унгария. Разположен е в Среднодунавската низина, на двата бряга на река Дунав и заема площ от над 550 кв.км.  Будапеща е една от най-атрактивните дестинации за туристите, както от Европа така и от Северна Америка, а напоследък  и от Азия.

Будапеща всъщност е обединение на три градчета – Буда, Обуда и Пеща. През 106 г. римляните основали селището Аквинкум на североизточната извивка на р. Дунав. След това населението му се сменило няколко пъти. Дошли маджарите. Те се отделили от финландското уграинско племе с корени в Сибир. Маджарският град, с двореца и овалната си стена, започнали да наричат Буда, а Аквинкум бил наименуван Обуда. Отсрещната страна на реката била също заселена, за да я кръстят Пеща. След като била завладяна от турците, а по-късно освободена от австрийската армия през 1869 г., Унгария се превърнала в пълноправен партньор в Австро-Унгарската монархия. Будапеща станала едно от най-важните пристанища на Дунав, а скоро и индустриален център.

Много любопитни за туристите са внушителния комплекс на Унгарския парламент, Рибарският бастион, Кралският дворец и Националната опера. Изключителна интересна за посетителите на Будапеща е и пистата за Формула 1, изградена на около 20 км от града през 1986 г. Ежегодно в средата на август, за да наблюдават Формула 1, пристигат около 120 000 фенове от цяла Европа. На един от островите на река Дунав – Маргарет,са изградени множество спортни площадки и басейни. Множество кораби-ресторанти кръстосват Дунав в района на Будапеща, предлагайки забавления за туристите.

Въпреки че бе доста обновена, Будапеща е успяла да запази своя дух. Днес към река Дунав, стария дворец Ар Нюво (Art Nouveau) и широките булеварди, се присъединяват гурме ресторанти и модерни барове. Тези, които обичат историята, но в същото време искат и забавление, идват тук.

Будапеща е отлична както за разходка, така и за вълнуващи преживявания. Река Дунав минава точно през сърцето на унгарската столица, образувайки перфектен ориентир за туристите. Няма значение дали се движите из криволичещите улички от страната на Буда или сте по булевардите от XIX в. от страната на Пеща. На всеки заинтересуван от история ще му е трудно да стои далеч от Буда, където дворецът ви потапя в средновековната атмосфера на Будапеща. Пазарните маниаци много бързо ще бъдат привлечени от другата страна на реката, където магазините и нощния живот се борят за вниманието на всички.

Важна информация:

Валута: Унгарски форинт (HUF)

Работно време:  Моловете са отворени  понеделник - петък от 10.00 до 18.00 часа, някои от тях в четвъртъците са отворени и до 20.00 часа. В събота работят от 09.00 до 13.00 часа.

Интернет страници за Будапеща
: www.budapestinfo.hu, www.gotohungary.com,
www.budapesthotels.com

Вестници: Budapest Sun (на английски), Magyar Hirlat, Magyar Nemzet

Спешен телефон: 112
Директни линии за англоговорящи: +36 1 438 80 80
Денонощни медицински услуги: +36 1200 01 00 (Falck SOS Hungary)

Туристическа информация
Главен туристически офис
Адрес: Március 15. tér 7
Тел: +36 1 266 04 79
Уеб сайт: www.budapestinfo.hu

Какво трябва да знаете?

Поща
Пощите в града са отворени от понеделник до петък между 08.00 и 18.00 часа. Пощата на жп гара Нюгати (Nyugati) има удължено работно време: от понеделник до събота, между 07.00 и 21.00 часа.

Аптеки
Няколко аптеки предлагат 24-часови услуги. На посочените телефони можете да звъните по всяко време:
Аптека на адрес: Frankel Leo u. 22,
Тел: +36 1 212 43 11

Аптека на адрес: Béke tér 11
Тел: +36 1 320 80 06

Зъболекар
Profident
Адрес: Karoly krt. 1
Тел: +36 1 342 69 72

SOS Dental Service
Адрес: Kiraly u. 14
Тел: +36 1 322 96 02

Телефонни кодове
Код на старната: +36
Код на областта: 1
В Унгария: 06 + кода на областта

Електричество
230V / 50Hz

Сезони
Юли и август са най-горещите месеци в Будапеща - температурите могат да достигнат до 30 градуса. Декември и януари пък са най-студените месеци, тогава температурите достигат до минус 15 градуса по Целзий.

Забележителности около Будапеща
Свързани Пътеписи за Будапеща