Дубай
Дубай / Dubaj
  виж голяма карта

Дубай (Dubai) днес е ярък и забавен град. Известен с пясъците, слънцето и отличните си търговски центрове, някога той е бил спокойно градче със селски къщурки от корал и гипс, построени от персийските търговци и палмови хижи, подслонявали бедуинските рибари и търсачите на перли. Днес джамиите и кулите на Стария Дубай се оглеждат в новите блестящи небостъргачи. Дързостта на градските управници е смайваща. Да построят хотели, не на брега, а точно във водата?! Строят се изкуствени острови със 120 км плажна ивица.

Процъфтяващ като основния търговски център на средния изток, оживеният Дубай – обикновено рибарско селище само до преди 60 години, през последното десетилетие се превърна в най-желаната туристическа дестинация. Горещият но сух климат, смекчен от бризовете от Арабския залив, чарът на мистичната пустиня, страхотните плажове и шанса да се докоснете до арабската култура, докато се наслаждавате на западните удоволствия, са само част от неустоимото изкушение.

Нищо в Дубай не е наистина старо, но ако обичате авангардна и модерна архитектура никъде по света не може да не може да бъдете впечатлени така, както в най-големият метрополис в Обединените арабски емирства. Дубай се разраства и то бързо. Тук може да видите 700-метровата кула на Дубай, първият подводен хотел – Хидрополис и и т.нар. атракция "Светът" – удивителен архипелаг от 250 сътворени от човека острови, подредени, така че да представляват карта на земното кълбо. 

Тук вече са издигнати оформения във вид на платноходка Burj Al Arab Hotel – най-високия в света хотел, закрития център за зимни спортове Ски Дубай, в мола Mall of the Emirates, където може да карате ски само на хвърлей разстояние от пустинните дюни. Градът е голям, а и климатът е такъв, че ще ви се наложи да ползвате много таксита и автобуси. Въпреки това има и удобни места за разходка, особено около Залива (Creek) – привлекателна ивица вода, която пресича града. Около 80% от обитателите са чужденци – не само от Европа и Северна Америка, но и от целия Среден и Далечен изток. Това превръща Дубай в един от най-космополитните градове в света.

Важна информация:

Население : 1,5 млн. жители

Валута: Дирхам (AED), 1 дирхам = 0, 20 eвро

Работно време:  Много магазини работят по 24 часа на ден, но има и такива, които затварят в 21:00 или 22:00 часа. В петък част от тях са затворени между 11:30 и 12:30 часа за молитви. На Рамадан работното време се променя. 

Интернет страници за Дубай: www.dubaitourism.ae

Вестници: The Gulf Today, The Gulf News, Khaleej Times, 7 Days

Спешен телефон:
Полиция: 999
Пожарна: 997
Бърза помощ: 999

Туристическа информация
Департамент по туризъм и търговски маркетинг Дубай
Адрес: 13th floor, National Bank of Dubai Building, Deira
Тел: +971 (0)4 223 0000
Уеб сайт: www.dubaitourism.ae

Какво трябва да знаете?

Поща
Пощенски марки се продават в пощите, моловете и в много от сувенирните магазини.

Аптеки
Аптеките осигуряват денонощно обслужване, базирано на ротационен принцип. Списък с работещите през нощта аптеки в момента може да видите в местните вестници.

Зъболекар
Зъболекарските услуги тук са с висок стандарт. Центърът Dr Nicholas & Asp Dental Centre предлага 24 часово обслужване.
Тел: +971 (0)50 349 7777
Уеб сайт: www.nicolasandasp.com

Телефонни кодове
Код за страната: +971
Код за областта: 04

Из града има много обществени телефони, които оперират предимно с кредитни карти. Обажданията от там обаче са доста скъпи. Такива са и разговорите от хотелските стаи.

Електричество
220/240 AC

Полезни съвети
По време на Рамадан никога не се хранете, не пушете и не пийте на обществени места през светлите часове на деня.

Никога не снимайте военни обекти или мюсюлманки.

Никога не пийте алкохол на обществени места.

Леките летни дрехи са подходящи за по-голямата част от годината, а пуловерите и якетата са необходими за зимните месеци, и особено вечери. В сравнение с други части на Близкия Изток, Дубай е доста либерален що се отнася до облеклото. Все пак трябва да се внимава с дрехи, които разкриват прекалено много от тялото и може да се сметнат за провокативни. В басейна или на плажа няма да има никакъв проблем относно банския ви. Препоръчително е да се носят слънчеви очила и шапка при излагане на пряка слънчева светлина.

Алкохол
Алкохолът е позволен в ресторантите и баровете на хотелите. На ресторантите извън хотелите е забранено да сервират алкохолни питиета.

Бакшиш
В някои ресторанти бакшишът е включен в сметката, ако не, е приемлиево да оставите като бакшиш 10% от сметката.

Забележителности около Дубай
Свързани Пътеписи за Дубай