Копенхаген

Новата глиптотека на Карлсберг
Завещана на страната преди век от бирения барон Карл Якобсен (дал на Копенхаген и статуята на Малката русалка през 1912 г.), глиптотеката се разраства, за да стане северноевропейското най-голямо и най-значимо хранилище на древни статуи, мозайки и артефакти. Намира се през една улица от градините „Тиволи“.

Паркът „Тиволи“

Ако търсите „чудния, чудния Копенхаген“, със сигурност ще го намерите в легендарния столичен парк „Тиволи“. Никой не се наслаждава на този увеселителен парк повече, отколкото самите датчани; от деня на откриването му през 1843 г. посещаването му е любима лятна традиция. Над 100 000 мигащи бели коледни лампички и 400 000 цветя оформят пълната със забавления сцена. На 80-те озеленени декара на парка има карнавални игри, маршируващи оркестри и развлекателни влакчета.

Музеят за модерно изкуство „Луизиана“

Тръгнете по един от най-живописните пътища в Зеландия на север от Копенхаген към този изключителен музей, разположен в поразително красиво място на „датската Ривиера“. От откриването му през 1958 г. музеят „Луизиана“ събира в едно изкуство, природа и архитектура в съвършена хармония. Неговите високо оценявани експозиции на модерни класици от епохата след Втората световна война, както и на (понякога противоречиви) авангардисти, са изложени в просторните, с обилна естествена светлина зали, които въплъщават самата същина на датския модернизъм.

Забележителности в околността
Замъкът Кронборг

Истинското име на замъка Елсинор е Кронборг и той е бил построен векове след времената на датския принц, който Шекспир използва като прототип на своя изтерзан, мрачен Хамлет. Намира се на 45 км северно от Копенхаген, свързан с 45-минутно пътуване с влак.

Забележителности около Копенхаген