Начало / Статии / Статии - Дания

Кронборг - замъкът на Хамлет

Автор

/

Истинското име на замъка Елсинор е Кронборг и той е бил построен векове след времената на датския принц, който Шекспир използва като прототип на своя изтерзан, мрачен Хамлет. Но едва ли може да се намери по-добра сцена за мрачната трагедия на Шекспир от тази укрепена нордическа икона с тайни проходи, с нейния подобаващо мрачен подземен затвор и стърчащи над назъбените парапети на кулите оръдия.

След десетина километра заспали рибарски селца по крайбрежния път северно от Копенхаген, грамадният, заобиколен от пълен с вода ров замък се извисява над град Хелзингьор, разраснал се около него.

Попълнил своите огромни сандъци за скъпоценности чрез „400 години узаконено пиратство“, замъкът Хелзингьор (както е наричан още) е събирал таксите, плащани на датската корона от преминаващи кораби, докато таксите биват отменени през 1857 г.

Първоначално построен през 1420 г. и разширен през 1574 г., Кронборг има всичките декорации на голяма кралска ренесансова резиденция.

Неговата ярко мебелирана Рицарска зала е една от най-големите и най-старите в Северна Европа; луксозният параклис на замъка е все още мечтаното място за сватбени церемонии за множество датски двойки с късмет.

От време на време тук има представления на Хамлет под светлината на факли във вътрешния двор, където публиката може да гледа мастилената мъгла и изтерзания принц, измъчващ се над „прашките и стрелите на бясната съдба“. Междувременно, някъде навън в мрачна и влажна килия е затворен духът на викингския вожд Холгер Данске, митичен герой от епохата на Карл Велики. Легендата гласи, че докато той спи, кралство Дания е в безопасност.

Адрес: Хелзингьор е на 45 км северно от Копенхаген, очаква ви 45-минутно пътуване с влак.

Работно време и цени на билети: Работното време, както и цената на билета варират според сезона. Актуална информация за работно време и билети вижте тук.

Вижте списък с всички забележителности в Копенхаген.

А тук са най-добрите ни оферти за екскурзии до Копенхаген.

*

Вижте още:

Екскурзия в Австрия

Екскурзия в Германия

Екскурзия в Полша

>
10 ноември 2021 г.

Тагове

замъци

любопитно

полезно

семеен туризъм

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти