Начало / Статии / Статии - Дания

Новата глиптотека на Карлсберг в Копенхаген

Автор

/

Новата глиптотека на Карлсберг - Дания

Когато датчаните вдигат тост за впечатляващото обновяване и ново разширяване на своя най-важен музей, ние можем само да се надяваме, че са го правили с бира, тъй като „Новата глиптотека на Карлсберг“ (Ny Carlsberg Glyptotek) е основана от световноизвестната пивоварна компания „Карлсберг“.

Завещана на страната преди век от бирения барон Карл Якобсен (дал на Копенхаген и статуята на Малката русалка през 1912 г.), глиптотеката се разраства, за да стане северноевропейското най-голямо и най-значимо хранилище на древни статуи, мозайки и артефакти.

Тя притежава и една несравнима колекция от 35 творби на Пол Гоген (за кратко женен за датчанка), които са изложени край други френски и датски шедьоври от художници като Мане, Моне и Сезан. В музея се намира също най-голямата колекция на скулптури от Роден извън Париж и един от само трите пълни комплекта бронзови статуи на Дега.

Просторното крило от 1996 г., проектирано от уважавания датски архитект Хенинг Ларсен, е открито по време на успешната работа на Копенхаген като културна столица на Европа през същата година. Съвременно и прохладно, то отстоява себе си срещу двете първоначални сгради от края на ХІХ и началото на ХХ в. с техните големи галерии, декоративни корнизи, рисувани ламперии и покрити с плочи подове.

В градския високо цивилизован и съвършено стилизиран маниер, сградите са свързани от остъклена зимна градина и атрактивно кафене за тези, които вече не ги държат краката от обикаляне.

Къде: Новата глиптотека на Карлсберг, през една улица от градините Тиволи, Дания, Копенхаген.

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на глиптотеката: www.glyptoteket.com

Вижте списък с всички забележителности в Копенхаген.

А тук са най-добрите ни оферти за екскурзии до Копенхаген.

>
14 април 2011 г.

Тагове

градини

музеи

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти