Лондон

Много малко градове имат толкова много забележителности колкото Лондон. Биг Бен, Тауър бридж, Хайд парк, катедралата „Св. Джеймс“ и още много. Всички те присъстват в списъка на туристите и определено всички си заслужават да бъдат видени, особено ако сте за първи път в Лондон.

Бъкингамският дворец (Buckingham Palace) 

Бъкингамският дворец е бил дом на кралското семейство от 1837 г. до отварянето му за посетители през 1993 г. Приемните зали са обзаведени с изящни и ценни предмети – картини, скулптури и едни от най-добрите английски и френски мебели. Насладете се на разходки из градините на двореца – 39 акра красота, разположени пред двореца и езеро от XIX век. Отворен е за посещение само през лятото, но не го пропускайте, дори да нямате намерение да влизате вътре.

Уебсайт: www.royal.gov.ukwww.royalcollection.org.uk

Кулата на Лондон (Tower Of London)

Изграждането й започва през 1078 г. по време на управлението на Уилям Завоевателя. Днес Кулата на Лондон е едно от най-известните крепостни здания в света. Тук ще имате възможността да видите безценната Корона със скъпоценни камъни, Средновековен дворец и позорната Кървава кула. Входът е около 20 паунда, малко по-евтино е, ако резервирате билет онлайн.

Уебсайт: www.hrp.org.uk

Тауър бридж (Tower Bridge) 

 

Тауър Бридж е мост, който в комбинация от подемен и висящ мост. Намира се над река Темза, и е близо до Кулата на Лондон, откъдето получава и името си. Той е съставен от две кули, които са свързани с два хоризонтални свързващи пасажа. Целта им е мостът да издържи на хоризонталните сили, на които е подложен. Конструирането на моста започва през 1886г. и отнема общо 8 години. Официално е открит на 30 юни 1894г. от принца на Уелс - бъдещия крал Едуард VII и неговата съпруга – Александра от Дания. Общата дължина е моста е 244м, а кулите му са високи по 65м. 

Британският музей (British Museum)

Британският музей се счита за един от най-големите и интересни музеи в света. Той привлича над шест милиона посетители всяка година. Едни от „звездите“ на изложбите са Асирийските съкровища, Египетските мумии и забележителното съдилище.

Адрес: Great Russell Street, WC1.

Уебсайт: www.britishmuseum.org

Уестминстърският дворец с парламента (The Palace of Westminster)

Уестминстърският дворец, в който се намира Камарата на парламента (Houses of Parliament), е неоготическо изящество на архитектурата, което ще ви впечатли със сигурност. Построено е от Чарлс Бари и Аугустус Пугин през 1840 г. Заедно с часовниковата кула, кулата Св.Стефан и Биг Бен, предтавляват едни от най-добре познатите символи на Лондон. 

Адрес: Parliament Square, SW1.

Уебсайт: www.parliament.uk

Лондонското око

137-метровото виенско колело има 32 капсули, като във всяка една от тях могат да се поберат по 25 души. Возенето на Лондонското око отнема около 30 мин., а билетът струва 18,60 паунда.

Уебсайт: www.londoneye.com

Музей Виктория и Албърт (Victoria & Albert Museum)

Музеят Виктория и Албърт е известен със своите колекции от почти всичко - от ислямско изкуство до интересни облекла от Вивиан Уестууд. Ще останете впечатлени.

Адрес: Cromwell Road, SW7.

Уебсайт: www.vam.ac.uk

Музеят "Тейт Модърн" (Tate Modern Museum)

Помещава се в някогашна електроцентрала, той е експресивен и внушителен. След отварянето си става една от основните атракции на Лондон. Тук са се организирали изложби на популярни творци като Анди Уорхол и Фрида Кало.

Входът е свободен с изключение на специални събития.

Адрес: Bankside, SE1

Iуеб сайт: www.tate.org.uk

Парк Св. Джеймс (St. James's Park)

Паркът Св. Джеймс се намира в централната част на Лондон, и е най-старият от кралските паркове. Разположен е в най-южната част на района Св. Джеймс. Паркът разполага с малко езеро, в което има два острова.

Площад Трафалгар (Trafalgar Square)

Трафалгар е площад в централната част на Лондон. Намира се в сърцето на Лондон и е един от най-известните площади в Лондон, Великобритания и целия свят. В центърът на площада е разположена колоната на Нелсън, която се пази от четири статуи на лъвове.

Катедрала Св. Пол (St Paul's Cathedral)

Катедралата Св. Пол е англиканска катедрала, намираща се на най-високата точка в Лондон – хълма Лъдгейт. Тя е седалище на епископа на града. Катедралата е едно от най-посещаваните места. Днешната катедрала (четвъртата, строена на това място) е създадена по дизайн на Кристофър Рен.

Кралски театър Друри Лейн (Royal Theatre Drury Lane)

Кралският театър Друри Лейн се намира в Ковънт Гардън, Лондон. Главният вход гледа към улица Катрин, а задният – към Друри Лейн. Театърът датира от 1663 г., като е бил събарян и строен четири пъти, което го прави и най-стария театър в града.

Уебсайт: http://drurylane.londontheatres.co.uk/

Риджънтс парк или Парк на регента (Regent's Park)

Паркът на регента е един от кралските паркове. Намира се в северната част на централен Лондон. Паркът има външен път подобен на пръстен, който е наречен „външен кръг“, и вътрешен път, подобен на пръстен, наречен “вътрешен кръг“.

Мадам Тюсо (Madame Tussauds) 

Мадам Тюсо е музей на восъчните фигури, основан от восъчния скултор Мари Тюсо. Този музей има клонове в няколко известни града. Моминското име на Мари Тюсо е Анна Мария Грошолц.

Билетът струва 29 паунда.

Уебсайт: www.madametussauds.com/London

Уестминстърско абатство (Westminster Abbey)

Уестминстърското абатство е по-известното име на църквата Св. Петър от Уестминстър. Тя е голяма готическа църква, разположена е западно от двореца на  Уестминстър. Това е традиционното място за коронации и погребения на английските, и по-късно на британските монарси.

Уебсайт: www.westminster-abbey.org

Забележителности около Лондон
Свързани Пътеписи за Лондон