Бари

За града

Оферти

Статии

Бари / Bari

Бари (Bari) е столица на провинцията Бари и на автономния регион Пулия. Бари е разделен на четири части - стар град, модерен град (място за пазаруване) и две модерни пристанища. 

Сред основните забележителности в Бари, които си заслужава да посетите, са базиликата Св. Никола, катедралата на Бари - Cathedral of St. Sabinus – пример за римската архитектура в Апулия. Сградата на операта - Petruzzelli Theatre е една от най-величествените в Италия след тези в Милано и Неапол. Интересни са руската църква (построена от поклонници отишли в Бари са посетят мощите в базиликата Св. Никола), стария град Бари (там кипи невероятен нощен живот поради многото заведения), а също и ботаническата университетска градина.

Градът е перфектна изходна точка за опознаване на регионите Пулия и Базиликата с традиционни градчета като Матера, Алберобело, Мартина Франка, Лече, Остуни и други. Вижте повече в секция Забележителности. Оттук тръгват фериботи за Гърция, Албания и Хърватия.

Транспорт

Летище

Полети от десетки европейски дестинации кацат ежедневно на летището в Бари (Пулия). Летището на Бари се намира извън града и най-лесният начин да се придвижите е с метро (билет около 5 евро, стига за около 20 минути до центъра на Бари и Централната жп гара). Друг вариант е с автобус 16 (билет около 1 евро и се стига за около 35 минути до центъра). Ако вземете такси, очаквайте да платите около 30-35 евро до центъра. 

Уебсайт на летището: www.aeroportidipuglia.it/homepagebari

Влакове

Можете да изследвате околностите на Бари с влак от централната жп гара на града. Имайте предвид, че различните дестинации се обслужват от различни жп компании.

Например ако искате да стигнете с влак до Алберобело, вижте разписанието на сайта на жп компания Sud Est: www.fseonline.it.

За влакове до Матера отидете първо до гара Бари Север (Bari Nord), която е отляво на Централната жп гара на Бари (Bari Centrale), а след това отидете до малката жълта сграда встрани, която е гарата на жп компания Ferrovie Appulo Lucane. Разписание на влаковете Бари - Матера вижте тук: ferrovieappulolucane.it. Ако не се ориентирате, питайте на място, служителите ще ви упътят. 

В неделя и на официални празници някои влакове не се движат, но се заменят от автобуси, за което ще ви информират на гишето за билети.

Ферибот

Бари е свързан с фериботи от гръцките пристанища Патра и Игуменица. Билет от Игуменица до Бари струва между 60 и 80 евро в зависимост от сезона. Фериботи се движат също до Бар и Котор в Черна гора, до Дубровник в Хърватия и до Дуръс в Албания.

Забележителности

Старият Бари (Bari Vecchia)

Старата част на Бари (Пулия) е едно от най-фотогеничните места в града. Тесните улички се пресичат под всякакви ъгли, над главите ви ярко боядисаните и изглеждащи леко западнали сгради сякаш ще се докоснат по високите етажи, а от прозорците виси пране буквално над улиците. 

Базилика Сан Никола (Basillica San Nicola)

Намира се на площад в Стария Бари. Внушителното здание е на почти 1000 години и блести на слънце със златния си купол. В криптата на храма се пазят мощите на Сан Никола.

Нормански замък на Бари (Castello Normano Svevo)

Замъкът на Бари е норманска крепост, издигната през 1131 г. от краля на Сицилия Рожер II. Ровът, който го обикаля от всички страни освен откъм морето, е запазен и до днес. Сградата е превърната в изложбени пространство със сменящи се експозиции. 

Катедралата на Бари Сан Сабино (Cattedrale di San Sabino / Duomo di Bari)

Катедралата Сан Сабино е главният храм на града и пример за романска архитектура. Издигната е в края на 12-и век върху руините на по-ранна византийска църква. 

Операта Петруцели (Teatro Petruzzelli)

Това е четвъртата по големина оперна сграда в Италия, която си заслужава да минете поне отвън. Сградата е поръчана от братята търговци Петруцели и е завършена през 1903 г. Освен за опера и балет, сградата се ползва и за големи концерти - сред световните звезди, изнасяли концерти в нея, са Франк Синатра, Лайза Минели и Лучано Павароти. Информация за билети и програма: www.fondazionepetruzzelli.com

Прочетете и подробна статия за забележителностите в Бари. 

Прочетете статия за най-интересните градчета около Бари.

 

Забележителности около Бари

Избрани оферти