Начало / Статии / Статии - Великобритания

Тауър Бридж - символ на британската столица

Автор

/

Тауър Бридж е една от първите спирки на посетителите на Лондон. Това не е особено изненадващо – освен символ на британската столица, Тауър Бридж е инженерно чудо за времето си. Намира се близо до Кулата на Лондон, откъдето носи и името си.

Решението да бъде построен нов мост над Темза е взето през 1876 г., когато трафикът по останалите мостове става прекалено натоварен и преминаването от единия на другия бряг отнема часове. Конструирането на моста започва през 1886 г. и отнема общо 8 години. Официално е открит на 30 юни 1894 г. от принца на Уелс - бъдещия крал Едуард VII и неговата съпруга – Александра от Дания. Общата дължина е моста е 244 м, а кулите му са високи по 65 м. 

Двете части на моста се вдигат, за да могат отдолу да минат малки кораби, плаващи по Темза. В началото е използван механизъм, задвижван от пара, а по-късно е внедрена модерна хидравлична система. За да бъде стабилна конструкцията от 11 000 тона желязо, във водата са потопени здрави основи.

През 1910 г. пешеходната част на второто ниво е затворена, тъй като се оказва, че хората не я използват. Минувачите предпочитат да останат на нивото на автомобилното движение и да изчакат мостът да се спусне, вместо да се качват по стълби до горното ниво с тежки товари на гръб.

Няколко десетилетия по-късно обаче пешеходното ниво отново е отворено, този път като атракция за туристите. Тук е разположена експозиция, в която можете да научите всичко за устройството и историята на моста, както и да надникнете в парното отделение, където парните двигатели са запазени в автентичен вид.

                 Снимки: Tower Bridge Exhibition

Освен всичко останало, Тауър Бридж предлага и една от най-красивите гледки към Лондон.

 

Вижте списък с всички забележителности в Лондон.

А тук са най-добрите ни оферти за пътуване до Лондон!

 

>
18 декември 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

мостове

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти