Начало / Статии / Статии - Великобритания

Британският музей – съкровищницата на света

Автор

/

Ако има място, което успява да побере 2 милиона история на света на едно място, това е Британският музей в Лондон.

Като се започне от най-дълбоки праисторически времена, премине се през Древен Египет, колекции от мумии, африкански племена, Древна Гърция, китайски династии, инките, великите художници, Шекспир, митологични чудовища – този музей по някакъв магически начин е успял да побере в десетките си зали всичко, което би могло да е обект на любопитството на посетителите.

Докато преминавате от зала в зала, всяка посветена на отделна култура, сякаш пътувате във времето – ту сте в Древен Египет, ту при южноамериканските индианци, после отскачате до времето на Рембранд, Микеланджело или Да Винчи...

Ако сте забравили, тук се съхранява Четвероевангелието на цар Иван Александър.

Освен богатствата, които са част от постоянната му колекция, в музея постоянно гостуват прочути открития и предмети от колекциите на най-известните музеи в света.

Причината да съществува Британският музей е сър Ханс Слоун – учен, лекар и колекционер на антични предмети.

Той почива през 1753 г., като завещава всичките си ценни предмети на британския крал Джордж II, който пък нарежда да се създаде Британският музей.

Любопитно е, че сър Ханс Слоун е същият човек, за когото се смята, че е „изобретил“ горещия шоколад. Докато бил в Ямайка, местните хора му поднесли напитка от какао, но Слоун не я харесал особено много и я подобрил по свой вкус – като добавил мляко. След това рецептата се разпространила и станала любима в Европа.

Но да се върнем в музея. През деня в Британския музей се организират и разнообразни тематични турове с екскурзовод, които обясняват историите, които стоят зад експонатите. Има специални обучения и игри за децата.

Полезна информация: Британският музей е отворен всеки ден от 10 до 17:30 часа. Входът е свободен. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.britishmuseum.org.

Адрес: Great Russell Street, WC1.

 

Вижте списък с всички забележителности в Лондон.

А тук са най-добрите ни оферти за пътуване до Лондон!

>
20 март 2014 г.

Тагове

археологически музеи

археология

изкуство

музеи

музей

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти