Начало / Статии / Статии - Великобритания

Бъкингамският дворец - домът на кралицата

Автор

/

Въпреки че редовно се ползва за официални приеми и събития, организирани от британската кралица Елизабет Втора, Бъкингамският дворец в Лондон е отворен за посетители. Всеки, който е любопитен къде живеят монарсите на Великобритания от 1837 г. насам, може да го направи съвсем спокойно.

В Бъкингамския дворец има 775 стаи. Сред тях 52 спални за гости, 188 спални за работещите в двореца, 92 кабинета, 78 бани.

Днес дворецът е административен център на кралството и един от последните действащи кралски дворци в света. Тук се намират кабинетите на хората, които се грижат за ежедневните задължения и отговорности на кралското семейство. А в частни апартаменти в северната част на двореца живеят кралица Елизабет и принц Филип.

Макар че е обзаведен с безценни мебели, а стените му красят произведения на изкуството за милиарди лири (Рубенс, Каналето, Рембранд), Бъкингамският дворец не е галерия или музей. В него имат привилегията да влизат само специално поканени на кралски приеми хора – около 50 000 души всяка година.

Единственото изключение е от края на юли до септември, когато част от стаите са отворени за посетители (входна такса: 19 паунда). Това са именно тези стаи, създадени за приеми и забавление на посетителите на кралското семейство.

На фона на впечатляващите забележителности в Лондон, Бъкингамският дворец може и да ви се стори прекалено обикновен.

Снимки: www.londononview.com

Едно от любимите зрелища за туристите е смяната на стражата (май-юли всеки ден в 11:30 часа).

Актуална информация за посещение, работно време и цени на билети: www.royalcollection.org.uk

Вижте списък с всички забележителности в Лондон.

А тук са най-добрите ни оферти за пътуване до Лондон!

>
25 април 2014 г.

Тагове

дворци

замъци

идеи за уикенд

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти