Солун

Бялата Кула

Това е символът на Солун и отправна точка за всички посетители. Издига се на самия бряг на града, напомняйки за старите времена. През XIX в. е била затвор, а сега е музей за изкуство и история. Вход: 4 евро (но има много дни с намаления, вижте уебсайта на музея на Бялата кула).

Уебсайт: http://mbp.gr/html/en/pirgos.htm

Лададика (Ladadika)

Кварталът между улици Кудуриоту (Koudouriotou) и Диаманти (Diamanti), и между улици Хиу (Hiou) и Лемну (Lemnou), е познат като Лададика. Тук може да намерите много барове, ресторанти и древногръцки и византийски музеи.

Площад Аристотел

Най-впечатляващият площад в Солун. Тук може да намерите сгради по европейски и колониални модели, както и кафенета, магазини и т.н. Това е мястото за среща през деня. Тук се състоят големите събития в града като посрещането на Нова година.

Археологически музей

В музея можете да видите антики от римския и елинския период, но основната част е посветена на находките, открите в района на Солун и Македония. Вход: 6 евро (има много дни с безплатен вход, вижте сайта на музея).

Уебсайт: www.amth.gr

Църквата Св. Димитър

Задължително трябва да посетите църквата на покровителя на Солун, в която в сребърен саркофаг се намират мощите му. Първоначалната църква е построена през 313 г. След това е била унищожавана два пъти от пожар, но през 1948 г. е напълно реставрирана и обновена по оригиналните чертежи.

Арката на Галерий 

Един от характерните паметници на града. Арката на Галерий е близо до източната стена на Солун, на кратко разстояние от портата Касандреотики (Kassandreotiki).

Ротондата Свети Георги

Ротондата е цилиндрична сграда от ранния IV в. Уникална е за Гърция. Била е пантеон или мавзолей за император Галерий. Мозайките в сградата са наистина впечатляващи, а входът е свободен.

Олимпийският музей

Представя експозиция, посветена на олимпийските спортове. Намира се на улица Агиу Димитриу (Agiou DImitriou).

Уебсайт: www.olympicmuseum-thessaloniki.org

Музей на фотографията

Работно време: 11:00 - 19:00 часа (почивен ден понеделник). Вход: 2 евро. Намира се на пристанището, склад А.

Уебсайт www.thmphoto.gr

Милос (Mylos)

Това е огромен развлекателен комплекс, разположен в складовата зона на пристанището. Там ще намерите барове, галерии, ресторанти, кафета, театри и голямо разнообразие от заведения с жива музика.

Уебсайт: www.mylos.gr


Забележителности около Солун
Свързани Пътеписи за Солун
Уикенд в Солун
от 109 лв.
Уикенд в Солун
1 нощувки
Автобус
Уикенд в Солун
от 109 лв.
Уикенд в Солун
1 нощувки
Автобус