Начало / Статии / Статии - Гърция

Бялата кула – символът на Солун

Автор

/

Ако се замислите за Солун, първата картина, която изплува пред очите ви, почти сигурно е Бялата кула. С характерната си цилиндрична форма, тя е изобразена на всички картички и сувенири и е любим обект за снимане по всяко време на денонощието.

Бялата кула в Солун е на шест етажа, по които можете да се изкачите, за да погледнете града и крайбрежието от върха й. По различните етажи е подредена изложба за историята на кулата и Солун, често вътре се организират изложби.

Истината е, че точната дата на издигането й не е известна. Има предположения, че това са направили венецианците, или пък османците в лицето на прочутия архитект Мимар Синан, построил подобна кула във Валона, Албания. Единственото, което се знае със сигурност, е че сегашната кула се намира върху основите на по-стара византийска постройка.

До началото на миналия век около Бялата кула е имало осмоъгълна ограда и още три кули.

През вековете Бялата кула е носила различни имена, при това нямащи нищо общо с белотата и чистотата. Османците я наричат Лъвската кула в чест на смелостта на армията си. След масови кланета, пък и заради функцията й на затвор, неофициално започват да я наричат Кървавата кула. А как е станала бяла разказва историята на един затворник – Натан Гуидили, който сам я белосва, за да я разкраси. За това свое дело той печели свободата си и посмъртна слава.

Кулата играе изключително важна роля по време на Първата световна война, когато е използвана за съхраняване на антични ценности и за военен пост. Тук до 1983 г. се разполага военновъздушната отбрана на града, както и метеорологична лаборатория.

Виж най-добрите оферти за пътуване до Солун!

Виж още:

Почивка в Паралия Катерини

Почивка в Халкидики

Почивка в Олимпийската ривиера

 

>
11 ноември 2014 г.

Тагове

идеи за уикенд

кули

нова година

романтични градове

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти