Събития - Венеция

Най-специалното събитие е Карнавалът във Венеция. Мероприятия, свързани с карнавала, както и маските и костюмите, пресъздават атмосферата във Венеция през ХVІІІ век. По това време много от концертите из града са безплатни, като може да чуете всичко – от класическа музика до самба и джаз. Площадите и уличките са пълни с хора, за които забавлението не спира.

Баловете с маски обикновено са частни забавления, на които не се допуска всеки. За някои се предлагат билети, които обаче не са никак евтини. Те са в разкошни зали, които предразполагат към необикновени костюми, които може да наемете от специални ателиета. Ако не може да си намерите билети, отделете по 300 – 400 eвро на човек, а може и повече, и отидете на Бала на Дожа (Ballo del Doge). Това е събитие, достъпно за всички, в двореца Писани-Морета. Сградата е пищно украсена с аксесоари, типични за венецианския стил от ХVІІІ век.

Карнавалът продължава десет дни, преди да дойде развръзката – вторникът след Сирни заговезни (последният ден преди Великите пости), когато фойерверки осветяват Големия канал, а площад Сан Марко се превръща в огромна бална зала под открито небе. Трябва да потърсите хотел с месеци предварително, особено за двата уикенда преди Сирни заговезни. 

Април
Празникът на Сан Марко 
На 25 април е празникът на така обичания патрон на Венеция и на древната република. В базилика Сан Марко има специална служба, а венецианците си разменят рози с тези, които обичат.                       

Май
Дългото Гребане/ Voga Longa
Това е 30-километрово състезание по гребане от Сан Марко до остров Бурано и обратно. Още от създаването си през 1975 г. това събитие е широко подкрепяно от всички. С него се възражда вековната традиция на регатата. От друга страна, почти всеки във Венеция има роднина или съсед, който участва, плюс това надпреварата е и добър повод всички да се позабавляват. Провежда се в неделя в средата на май.

Феста дела Сенса (Festa della Sensa) 
В неделята след Възнесение Господне (обикновено през май), се прави възстановка на древната церемония, в която дожът отдава Венеция на морето.

Художествена изложба Биенале
По време на този престижен форум Венеция приема най-новото от съвременното изкуство. Това е едно от топ събитията в света за модерно изкуство. Във всяка нечетна година от края на май до октомври изложбените зали в парковете в източния край на Кастело и в Ареснале се изпълват с прекрасни творби. Билети може а се резервирате и в интернет на www.labiennale.org.

Юли
Празникът на Изкупителя (Festa del Redentore)  
Заслужава си да видите изумителните фойерверки в третата събота и неделя на юли. Тези празненства отбелязват спасяването от чумата през 1576 г. и са концентрирани около Църквата на Изкупителя на остров Джудека (Giudecca). Това е един голям празник, на който всички се забавляват, докато се спусне нощта и фойерверките изпълнят небето.            

Август
Международен филмов фестивал във Венеция
След Кан, това е най-престижното филмово събитие в Европа. В Двореца на киното на остров Лидо се прожектират продукции от цял свят. Цените на билетите варират, но не е изключено да си намерите и добри предложения.                         

Септември
Историческата Регата (Regata Storica)
Историческата регата се провежда по Канале Гранде в първата неделя на септември. Представлява уникален парад по море в исторически костюми, но в същото време има и истинска регата. Почти всяка гондола, която може да плава по море, взема участие в откриващото шествие. Разбира се богато украсена и гордо водена от гондолиер в атрактивен костюм. Водният парад е последван от три регати по Канале Гранде. Изграждат се дори трибуни, за които може да си вземете билети, или просто трябва да отидете по-рано и да се опитате да се настаните на някоя от крайбрежните улици до моста Риалто. Прочетете повече за Регата Сторика във Венеция.

Октомври
Октомврийски Маратон (October Maratona)
Започва от Вила Пизани и завършва пред базилика Санта Мария дела Салуте на края на Дорсодуро. Обикновено се провежда последната неделя на октомври.          

Ноември
Празникът на здравето (Festa della Salute) 
Друго забележително събитие е Празникът на здравето. На 21 ноември се издига понтонен мост през Канале Гранде, който свързва църквите Ла Салуте Санта Мария дел Джилио, с което се отбелязва края на друга чума от 1630 г.

Забележителности около Венеция
Свързани Пътеписи за Венеция
Свети Валентин във Венеция със самолет
от 495 лв.
Свети Валентин във Венеция със самолет
3 нощувки
Самолет
Свети Валентин във Венеция със самолет
от 495 лв.
Свети Валентин във Венеция със самолет
3 нощувки
Самолет