Венеция

Най-специалното събитие е Карнавалът във Венеция . Мероприятия свързани с карнавала, както и маските и костюмите пресъздават атмосферата във Венеция през ХVІІІ век. По това време много от концертите из града са безплатни, като може да чуете всичко – от класическа музика до самба и джаз. Площадите и уличките са пълни с хора, за които забавлението не спира.

Баловете с маски обикновено са частни забавления, на които не се допуска всеки. За някои се предлагат билети, които обаче не са никак евтини. Те са в разкошни зали, които предразполагат към необикновени костюми, които може да наемете от специално ателие. Ако не може да си намерите билети отделете по 300 – 400 eвро на човек, а може и повече, и отидете на Бала на Дожа (Ballo del Doge). Това е събитие достъпно за всички в двореца Писани-Морета. Сградата е пищно украсена с аксесоари, типични за венецианския стил от ХVІІІ век.

Карнавалът продължава десет дни, преди да дойде развръзката – вторникът след Сирни заговезни (последният ден преди Великите пости), когато фойерверки осветяват Големия канал, а площад Сан Марко се превръща в огромна бална зала под открито небе. Трябва да потърсите хотел с месеци предварително, особено за двата уикенда преди Сирни заговезни.                               

Април                     
Празникът на Сан Марко              
На 25 април е празникът на така обичания патрон на Венеция и на древната република. В базилика Сан Марко има специална служба, а венецианците си разменят рози, с тези които обичат.                       

Май          
Дългото Гребане/ Voga Longa                          
Това е 30-километрово състезание по гребане от Сан Марко до остров Бурано и обратно. Още от създаването си през 1975 г., това събитие е широко подкрепяно от всички. С него се възражда вековната традиция на регатата. От друга страна почти всеки във Венеция има роднина или съсед, който участва, плюс това надпреварата е и добър повод всички да се позабавляват. Провежда се в неделя в средата на май.

Федна дела Сенса (Festa della Sensa)          
В неделята, последваща Възнесение Господне през май, се прави възстановка на древната церемония, в която дожът отдава Венеция на морето.              

Художествена Изложба Биенале                      
По време на този престижен форум, Венеция приема най-новото от съвременното изкуство. Това е едно от топ събитията в света за модерно изкуство. Във всяка нечетна година от края на май до октомври изложбените зали в парковете в източния край на Кастело и в Ареснале се изпълват с прекрасни творби. В миналото тук са раздадени награди на Хенри Матисе, Александър Калдер, Федерико Фелини, Джаксън Полок и др. Билети може а се резервирате и в интернет на www.labiennale.org.                                

Юли                       
Празникът на Изкупителя (Festa del Redentore)                      
Заслужава си да видите изумителните фойерверки в третата събота и неделя на юли.  Тези празненства отбелязват изчезването на чумата през 1576 г. и са концентрирани около Църквата на Изкупителя на остров Джудека (Giudecca). Това е един голям празник, на който всички се забавляват, докато се спусне нощта и фойерверките изпълнят небето.            

Август                      
Международен филмов фестивал във Венеция               
След Кан, това е най-престижното филмово събитие в Европа. В Двореца на Киното на остров Лидо се прожектират продукции от цял свят. Цените на билетите варират, но не е изключено да си намерите и добри предложения.                         

Септември              
Историческата Регата (Regata Storica)              
Историческата регата се провежда по Канале Гранде в първата неделя на септември. Представлява уникален парад по море в исторически костюми, но в същото време има и истинска регата. Почти всяка гондола, която може да плава по море взема участва в откриващото шествие. Разбира се богато украсена и гордо водена от гондолиер в цветущ костюм. Водният парад е последван от три регати по Канале Гранде. Изграждат се дори трибуни, за които може да си вземете билети, или просто трябва да отидете по-рано и да се опитате да се настаните на някоя от крайбрежните улици до моста Риалто.

Октомври             
Октомврийски Маратон (October Maratona)                   
Започва от Вила Пизани и завършва пред базилика Санта Мария дела Салуте на края на Дорсодуро. Обикновено се провежда последната неделя на октомври.          

Ноември                 
Празникът на здравето (Festa della Salute)           
Друго забележително събитие е Празникът на здравето. На 21 ноември се издига понтонен мост през Канале Гранде, който свързва църквите Ла Салуте Санта Мария дел Джилио, с което се отбелязва края  на друга чума от 1630 г.                
 

 

Забележителности около Венеция
Свързани Пътеписи за Венеция