Начало / Статии / Статии - Италия

Регата Сторика – венецианското състезание с лодки

Автор

/

Има един ден в годината, когато каналите на Венеция са пълни не само с туристи в гондоли, а с гребци в антични облекла и лодки в стил 16-и век. Не, не сте попаднали в машина на времето, а на Регата Сторика (в превод Историческата регата).

Тази регата е толкова древна, че вече никой не помни точно кога се е провела за първи път. Едни от най-ранните писмени свидетелства са някъде от 13-и век, но се смята, че състезания с лодки са се организирали доста по-рано.

Венецианската регата винаги е включвала състезания с различни видове плавателни съдове. Днес на най-голям интерес се радва регатата с гондоли.

В деня на Регата Сторика в залива Сан Марко и Канале Гранде има неизброими плавателни съдове във всякаква форма и цветове. Екипажите и публиката са еднакво ентусиазирани и шумни, а това е един различен начин да преживеете Венеция.

По време на регатата се провежда и празничен парад. Начело е гондолата с Дожа на Венеция, съпругата му и висшите сановници. Следват го стотици гондоли и гондолиери в исторически костюми.

Събитието се случва всяка година в началото на септември (през 2015 г. датата е 6 септември). 

>
08 май 2015 г.

Тагове

Регата Сторика

Забележителности наоколо

Избрани оферти