Начало / Статии / Статии - Италия

Защо венецианците не минават между колоните на Сан Марко?

Автор

/

Кой не е зяпвал в изумление, когато за първи стъпи на площад Сан Марко във Венеция и се чуди коя от коя красота да гледа по-напред – Двореца на дожите ли, камбанарията ли, базиликата ли или десетките гондоли, привързани на кея? Много туристи така се отнасят, че минават без да се замислят между двете гранитни колони, които се издигат на площада – нещо, което местните никога не биха направили заради едно вековно суеверие.

Колоните са донесени през 12-и век от Константинопол и ако си представите Венеция по онова време, бързо ще се ориентирате, че те са били главният вход към Сан Марко за всички, пристигащи в републиката по море.

Любопитен факт е, че колоните, които пристигнали като подарък от византийския император за помощта на Венеция по време на Втория кръстоносен поход, първоначално са били три. Третата обаче се претърколила през борда на кораба, който я пренасял до сушата, и потънала безследно в тинята на Венецианската лагуна. Търсенето й продължило цели двадесет години, но не дало резултати.

Другите две колони вече близо хилядолетие служат за постаменти на двамата патрони светци на града – Свети Марко (статуята на крилатия лъв) и Свети Теодор (статуята на светец, който пробожда дракон с копие). Издигането им обаче се оказало толкова сложна за времето си задача, че изминали няколко десетилетия преди местният инженер Николо Баратиери да успее да го стори. В замяна той поискал от правото да сложи маси за залагания между колоните.

Не минало много време обаче преди залаганията да излязат от контрол и тогава властите решили да охладят страстите като превърнат пространството между колоните в място за публични екзекуции.

Така и мястото се сдобило с тъмна слава, а местните не рискували да минават през точката на смъртта – суеверие, което се е запазило до днес.

През 2016 г. бе поставено началото на проучване на лагуната, което се надява да успее да намери потъналата от близо 1000 години колона и да я върне на полагащото й се място, между другите две. Историческите данни не посочват дали колоната е била със същите размери като останалите, както и къде точно е паднала в лагуната.

Вижте нашите най-добри оферти за екскурзия до Венеция!

Вижте още:

Екскурзия в Рим

Екскурзия - Флоренция

>
13 декември 2023 г.

Тагове

любопитно

романтични места

стари градове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти