Венеция
Венеция / Veneciq
  виж голяма карта

Венеция (Venice – англ. и Venezia – итал.) е град в Северна Италия и столица на автономния регион Венето. Градът се простира на площ от 412 кв. км. Самият град включва 118 малки острова, които образуват Венецианската лагуна в Адриатическо море. Соленоводната лагуна се простира между устията на реките По и Пиаве. Градът е разделен на по-малки части, наречени сестиери: имената им са Канареджо (Cannaregio), Дорсодуро (Dorsoduro), Сан Поло (San Polo), Санта Кроче (Santa Croce), Сан Марко (San Marko) и Кастело (Castello).

Венеция е известен още като „Кралицата на Адриатика“, „Град на водата“, „Град на мостовете“ и „Град на светлината“. Няма друг град като Венеция - има 180 канала, 450 моста и великолепни дворци. Около най-големия от всички - Канале Гранде, са разположение като украшение над 170 красиви сгради, на възраст между 300 и 500 години.

Венеция е открита от бежанци. Когато германските племена нахлули в Северна Италия през V в., много хора избягали в тази труднодостъпна област в Адриатическо море. През вековете обществото на бежанците се превърнало в най-силното търговско пристанище в Средиземно море. По време на разцвета си Венеция има 3000 търговски кораба и 300 други плавателни съда. След падането на Наполеон, Венеция е управлявана от австрийците. През 1866 г. става част от Италия. През 1932 г. е открит автомобилен и жп мост между града и континенталната суша. Това поставя началото на ускореното развитие на Венеция като туристическа дестинация. Трудно е да се ориентирате из улиците на този невероятен град, но това не трябва да ви спира. Ще се ориентиране по-лесно, ако следите насочващите надписи на сградите, такива има и по посока на площад Сан Марко, към Централната гара и други популярни места в града. Оставете другите туристи на площада Сан Марко и моста Риалто и разгледайте лабиринта от малки квартали.

Важна информация:

Население: 270 000 жители

Валута: Евро

Работно време: Магазините във Венеция обикновено са отворени от 9:00 до 13:00 и от 15:00 – 20:00 часа с малки изменения в зависимост от сезона. През зимата обикновено магазините са затворени в понеделник сутрин, докато през лятото това е така събота следобед. Повечето бакалии са затворени в сряда следобед целогодишно. Във Венеция почти всичко е затворено в неделя, въпреки че на магазините по туристическите места като Сан Марко е позволено да са отворени по време на активния летен сезон. Ресторантите трябва да затварят поне в един ден от седмицата, но конкретният ден зависи от всяко заведение. Много са отворени в неделя по обяд, но затварят за вечерта. Ресторантите, които са специализирани в морска храна, затварят в понеделник, не работи и рибният пазар. Ресторантите затварят и в почивните дни, понякога през юли и август и най-вече по Коледа.

Интернет страници за Венецияwww.venezia.net, ww.comune.venezia.it

Спешен телефон:

Полиция: 112

Пожарна: 115

Бърза помощ: 118

Аптеки

Работното време на аптеките през уикендите и през нощта е различно. Адреси на работещите през нощта са изложени на всяка аптека.

Телефонни кодове

Код на страната: +39

Код на областта: 041

Електричество

240 V, 50 Hz

Престъпления

Бъдете внимателни и се пазате от джебчии по оживените туристически маршрути, където хората гледат повече забележителностите, отколкото собствената си чанта.

Забележителности около Венеция
Свързани Пътеписи за Венеция
Карнавалът във Венеция със самолет
от 435 лв.
Карнавалът във Венеция със самолет
3 нощувки
Самолет
Карнавалът във Венеция със самолет
от 435 лв.
Карнавалът във Венеция със самолет
3 нощувки
Самолет