Начало / Статии / Статии - Италия

Музей на Казанова отваря във Венеция

Автор

/

Вечният прелъстител Казанова се сдобива с музей, който отваря през април 2018 г. във Венеция

Експозицията ще разказва за завоеванията му, които според собствените му думи са не по-малко от 120, както и за срещите му с известни личности, сред които Моцарт, Волтер, Бенджамин Франклин, Мадам дьо Помпадур, Жан-Жак Русо, Екатерина Велика.

Общо шест ще са залите, посветени на Казанова, който освен като разбивач на сърца, е бил известен и като войник, шпионин, поет и философ.

Посещението в музея разкрива много от качествата на Казанова, които остават засенчени от славата му на женкар. Малцина, например, знаят, че той е автор на 42 книги, сред които история на Полша и един от първите научнофантастични романи в света. Освен това е бил много способен математик и лингвист, свирел и на цигулка.

Роденият през 1725 г. във Венеция Казанова отрано си печели скандална слава. Започнал е обучение в семинария, но е изключен заради неприлично поведение. Лежал е в затвора на дожите заради интереса си към кабала. Многократно е страдал от различни венерически болести.

Смята се, че е изминал повече от 40 000 километра в обикаляне на европейските държави, като е успял да се срещне с двама папи и известно време да бъде шпионин за венецианската инквизиция.

Прекарва последните си години като библиотекар в дворец в Бохемия, днешна Чехия. По това време е бил налегнат от депресия и самота. Лекуващият му лекар му препоръчал да напише мемоарите си като лек за меланхолията, а 12-томната му автобиография е издадена чак след смъртта му.

***

Откриване: 2 април 2018 г.

Адрес: Palazzo Pesaro Papafava (линк към карта), недалеч от Канале Гранде.

Полезно: Най-добрите ни оферти за екскурзии до Венеция

>
16 март 2018 г.

Тагове

музеи

новини

Казанова

Забележителности наоколо

Избрани оферти