Начало / Статии / Статии - България

10 интересни идеи за дъждовно време – за пътешественици

Автор

/

Лошото време страда от лоша слава, но истината е, че то не е препятствие за истинския пътешественик, а възможност.

Ето няколко идеи какво да правиш в дъждовен ден (за още идеи виж книгата „203 предизвикателства за пътешественици“:

1. Влез в пещера с вълнуваща легенда

Говори се, че от свода на пещера Проходна те наблюдават Божиите очи (два скални процепа). Деветашката пещера пък има цели седем “очи” - седем отвора в свода си. Пещера Ухловица е като подземен дворец. Дяволското гърло е пещерата, откъдето Орфей се спуснал в подземното царство на Хадес. Пещера Утробата е била тракийско светилище (посетете я от средата на декември до средата на февруари точно в 12 часа, за да видите как слънчев лъч попада точно в дъното й). Магурата пази рисунки от праисторията, а в Орлова чука са живели неандерталци. В Съевата дупка има зала Космос. Пещера Снежанка е кръстена на най-приказното си образувание.

2. Избери снимки от последните пътувания и ги извади на хартия

Може да ги наредиш в рамки или да ги защипеш с щипки за пране на простора.

3. Гледай филм за пътешествия

Няколко идеи отвъд стандартните филми за пътешествия: „Такси Техеран“ (Taxi Tehran), „Карта за събота“ (A Map for Saturday), “Следи“ (Tracks), “Звукът на Истанбул“ (Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul).

4. Пътувай с теснолинейката

5 часа във влака – и това е само в едната посока по легендарния маршрут от Септември до Добринище. А във влака не вали.

5. Прочети книга за пътуване

Любим автор ми е Тахир Шах, чиито книги те развеждат из екзотични места и те срещат с най-невероятните персонажи, за които няма да повярваш, че съществуват. Питър Мейл е описателен за живота си във Франция дотолкова, че усещаш аромата на лавандула и пресен хляб измежду страниците. Ако имаш нужда от идеи, вземи „203 предизвикателства за пътешественици“ - заглавието казва всичко важно.

6. Открий нов бар или ресторант

Звънни на няколко познати с въпроса „Иска ми се да пробвам нещо ново – има ли някое ново заведение, което си открил наскоро?“.

7. Предизвикай играча в себе си

Всеки има поне един приятел, който винаги се сърди, когато играе на „Не се сърди, човече“. Вземи настолна игра или отиди в клуб за настолни игри, за да убиеш качествено малко дъждовно време. Ако нещата загрубеят, може и до турнир да се стигне.

8. Направи си списък с мечтаните дестинации

Защото е доказано, че самото правене на списъка те доближава до осъществяването на мечтите.

9. Пробвай нещо ново - научи Дайчово хоро, нова рецепта, йога вкъщи...

...или каквото и да е, за което намериш инструкции в интернет. А в интернет има инструкции за ВСИЧКО - от танци до рецепти за готвене и занаяти с подръчни материали. (Ако още не си усвоил чичовото хоро например, ето ти повод да го направиш и да блеснеш с кръшни чупки на следващата сватба!)

10. Отиди на винена дегустация

Намери най-близката до теб винарна и резервирай посещение с дегустация. Научи се да различаваш малките нюанси в ароматите и вкусовете. 

>
17 май 2021 г.

Тагове

книги

203 предизвикателства за пътешественици

Забележителности наоколо

Избрани оферти