Начало / Статии / Статии - Кариби

Списък с мечтани дестинации: 5 стъпки от мечта до реалност

Автор

/

Куп хвърчащи листчета със списъци за пазаруване, файлове без имена с цели и идеи, всеки януари списък с цели за годината... Правим много списъци в живота си - кои успешни, кои обречени от самото си създаване, но рядко човек си дава сметка колко важно е да си направи списък с мечтаните дестинации.

Шийла Миргън, психолог от Университета в Уисконсин обяснява защо списъците с мечти са важни: „Списъците с дестинации и мечти могат да са полезни с това, че ви карат да се вслушвате във вътрешната си мъдрост. Лесно е човек да бъде погълнат от ежедневието си, списъците със задачи, ходенето на работа, задълженията вкъщи и т.н. - дотолкова, че може да загуби от поглед вътрешния си компас“.

1. Когато запишете нещо, е по-вероятно да го осъществите

И това е доказано многократно в проучвания. Участниците, които са помолени да запишат целите си, отмятат много повече от задачите в сравнение с тези, които нямат списък. Нашите мозъци са разсейвани от прекалено много неща в ежедневието, за да успяват ефективно да се фокусират върху няколко ключови неща.

2. Включете по-висша цел и направете целта си по-лесно осъществима

Още едно проучване, свързано с осъществяването на мечти, показва, че ако те по някакъв начин са извисени (например да бъдете доброволци в африканско село и т.н.), човек има повече мотивация им и носят повече удовлетворение при осъществяването им.

3. Сложете ги на видно място

Науката не спира да търси ефективните средства за постигане на цели и се оказва, че записването само по себе си не е достатъчно. Само се сетете за всички загубени и затрупани листчета със задачи и ще разберете защо.

Затова следващата стъпка е да сложите списъка на видно място.

Картинките работят по-добре от текста, така че направо съберете снимки на местата, които мечтаете да посетите, и ги поставете на място, през което минавате всеки ден – на стената до работното си място, десктопа на компютъра и телефона, до входната врата на дома, с магнити на хладилника.

Така мечтите ви ще са постоянно пред погледа ви и ще ви напомнят да правите малки стъпки за осъществяването им.

4. Как да разберете кои мечти си заслужават

Прекарваме всеки ден, обстрелвани от красиви снимки, видео и съблазнителни описания на места по света – как да разберем кое е трайно желание и кое временна прищявка? Доктор Миргън съветва да си зададете следните два въпроса:

1. Ако знаех, че ми остава само година живот, какво щях да искам да направя, преживея или постигна?

2. Ако имах неограничено време и неограничени средства, какво щях да правя?

Отговорите на тези два въпроса ще съставят точките от списъка на трайните ви мечти – при това не само на тема пътуване, но и за всичко в живота.

5. Разкажете на всички за какво мечтаете

Вече сте свършили по-важната работа, сега остава да разкажете на всички какво и как искате и да си осигурите подкрепа под няколко форми:

- приятелите ще ви питат „Еййй, какво стана с твоето пътуване до Куба?“, с което ще ви припомнят, че напоследък сте се отклонили от спестовния си план.

- може дори да ги помолите да ви дават пари за фонда за мечтаната дестинация вместо подаръци за празници. Те ще са щастливи да бъдат част от сбъднатата ви мечта!

*

И както стана ясно, важно е всичко да ви е пред очите. Така че ако сега нямате време да си направите списъка с мечтани дестинации, оставете тази статия отворена или си я изпратете на мейла за уикенда, когато ще имате възможност да се заемете с тази дейност.  

Вижте оферти за екзотична почивка! 

 

>
09 март 2023 г.

Тагове

идеи

любопитно

мечтани туристически дестинации

идеи за подарък

Забележителности наоколо

Избрани оферти