Начало / Статии / Статии - Гърция

203 предизвикателства за пътешественици

Автор

/

Пътуването сякаш е позагубило част от очарованието си - правите си едни и същи снимки, които преди това сто пъти сте видели в интернет, имате цялата информация предварително, бързате от една забележителност към друга и трудно нещо може да ви изненада.

Искате да си върнете онова чувство на удивление, но не знаете как.

Това, което ви липсва, е една книга: “203 предизвикателства за пътешественици”. Това не е книга за четене, а наръчник с идеи за изпълняване. Подходяща е за всеки, който мисли, че вече е видял и направил всичко, за всеки, който обича пътуването и се наслаждава на живота.

Книгата съдържа идеи как да направите екскурзиите си по-интересни, без значение дали сте в Санторини или в Сливен. Идеите са разделени по вид - на открито, веднъж в живота, за щастие и откриване на себе си, в собствения град, с приятели, в България и шантави предизвикателства. Някои са толкова очевидни, че ще се чудите как досега не сте се сетили за тях!

Вижте три от предизвикателствата в книгата:

46. Изпий бутилка местно вино с гледка

“Годините и чашите вино никога не трябва да се броят”

Разпитай кой е местният сорт грозде там където отиваш, и си купи бутилка вино от него. Намери място с гледка (към море, планински върхове, градче отвисоко), поседни и сподели бутилката с любим човек. Без бързане, може и без приказки. Представи си как под това слънце по тези земи е зряло гроздето. Затвори очи и усети аромата на виното.

Как да усетиш по-осезателно аромата на виното? Затвори очи и запуши носа си с ръка. Отпий глътка вино и я задръж в устата. Вкусовите ти рецептори ще уловят част от ароматите на виното. След това отпуши носа си и ще усетиш как вкусът направо избухва в сетивата ти.

Как да разбереш колко старо е виното? За червено вино: наклони чашата на фона на бяла салфетка или друг бял фон и виж цвета на виното по ръба – ако е по-скоро към лилаво/пурпурно – виното е младо; ако е към керемидено – по-старо е. За бяло вино – зеленикави са оттенъците на младото вино, оранжеви – на отлежалото.

Почерпи вдъхновение от… венецианците. Те наричат виното си... "сянка" (“ombra” на италиански). Венецианската дума за вино идва от миналото, когато, според легендата, на площад Сан Марко до камбанарията имало продавач на вино, който местел сергията си през деня, за да бъде все на сянка, и така скоро изразът "хайде да отидем на сянка" станал равнозначен на "хайде да изпием по чаша вино". Венецианците знаят как да ги правят нещата, потърси и ти своята винена сянка.

129. Изпрати хартиена картичка по пощата

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Обичаш ли да получаваш пощенски картички? Ама от онези, едновремешните картонени картички, за които ти трябва марка, а не интернет връзка.Следващия път, когато отиваш в друг град или в чужбина, изпрати истинска хартиена картичка по истинска пощенска служба.

Как да го направиш: Запиши предварително адресите на приятели и роднини. Надпиши картичките и ги прати по пощата. Дори и да пристигнат след като ти си се върнал, жестът ще бъде оценен.

Ако сега четеш това предизвикателство и нямаш адрес под ръка, може да изпратиш картичка  на нас на адрес:

Почерпи вдъхновение от… А знаеш ли, че можеш да получиш пощенска картичка от непознат човек от другия край на света? Има един сайт - postcrossing.com, който събира на едно място хора от 203 страни, които обичат картичките. След като се регистрираш, сайтът на случаен принцип ти дава адрес на друг потребител, на когото да изпратиш картичка. Може да попълниш кратка информация за себе си и за това какви картички предпочиташ (с пейзажи, с градове, с хора или цветя, надписани или ненадписани, в плик, със стихотворение, надписани на местния език...). Така картичката може да бъде и с много лично послание като например: „Поздрави на теб и трите ти деца и дано не ви е много студено в Сибир“.

149. Заведи приятел на пътуване-изненада

Колаж: 203 предизвикателства за пътешественици

Наближава събота. Седите и мислите къде да отидете... и мислите и седите... и май повече седите, отколкото мислите… Звучи ли ти познато? Ако да, сега е моментът да организираш незабравимо пътуване за приятел.

Как да го направиш: Знаеш, че въпросната личност е на вълна “нови места”, остава да избереш място и да предоставиш само базова информация: къде и в колко часа да се чакате и какво да носи той (в зависимост от плана - удобни обувки, сандвичи, бинокъл, хамак, сушени червени боровинки...). В уреченото време се появи и в тържествено мълчание отведи приятеля си към транспортното средство. За още по-силен ефект, подготви и някакво специално преживяване на място (езда, среща с интересен човек и т.н.). Звучи ти като изненада за рожден ден? Няма нужда някой да има рожден ден, за да се почувства специален! Но да, предизвикателството е идеално за изненада за рожден ден.

>
12 март 2024 г.

Тагове

203 предизвикателства за пътешественици

Забележителности наоколо

Избрани оферти